ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μασάζ στο βρέφος σας

Τους πρώτους μήνες τα οστά του μωρού σας είναι μαλακά και εύκαμπτα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μασάζ στο βρέφος σας

Θα παρατηρήσετε την σωματική του ευλυγισία μέσα από παράξενες στάσεις όπως για παράδειγμα μπορείτε να το δείτε να πιάνει δάχτυλα των ποδιών του και να τα βάζει στο στόμα του.

Ένα απαλό καθημερινό μασάζ είναι ευεργετικό για το μωρό σας. Το μωράκι σας όχι μόνο θα το κάνετε να χαλαρώσει αλλά θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος του, θα αυξήσετε το συντονισμό και θα βοηθήσετε στην ανάπτυξη μιας καλής στάσης σώματος. Στα μωρά αρέσει πολύ η σωματική επαφή και τα χάδια.

Αναζητούν με τον δικό τους τρόπο να βρίσκονται στην αγκαλιά σας και εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απαλές κινήσεις που θα αυξήσουν την ευλυγισία του. Το μωρό σας έχει ανάγκη να νιώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του μασάζ η οποία θα σας δώσει την ευκαιρία να δεθείτε μεταξύ σας ακόμη περισσότερο.

Το μασάζ είναι μια ευχάριστη διαδικασία και προτείνεται κυρίως μετά το μπάνιο του μωρού. Επιλέξτε προσεκτικά την στιγμή και τον χώρο που θα το κάνετε στο μωρό σας. Διαλέξτε ένα ήρεμο χώρο και φροντίστε το μωρό σας να μην είναι πεινασμένο ή εκνευρισμένο. Ξεκινήστε με απαλές κινήσεις, αγγίγματα πάντα από το πάνω μέρος του σώματος και κατεβαίνετε αργά στα πόδια.

Μία απλή κίνηση μασάζ που μπορείτε να εφαρμόσετε στην πλατούλα του μωρού σας είναι να βάλετε το ένα χέρι σας οριζόντια κατά μήκος στο επάνω μέρος της και να το κατεβάσετε προς το μέρος σας. Επαναλάβετε αρκετές φορές την κίνηση και για όσο χρειαστεί. Το μωρό σας θα ηρεμήσει και ταυτόχρονα θα συμβάλετε στην ενίσχυση των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική του στήλη.

Οι μύες του μωρού σας θα δυναμώσουν ενώ ταυτόχρονα θα το απελευθερώσετε από πιθανές εντάσεις που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι κολικοί του θα μειωθούν σημαντικά και πλέον είναι έτοιμο να κοιμηθεί ευκολότερα και καλύτερα.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Πρόεδρος στην Επιστημονική εταιρεία ΩΝ
Επιστημονικός Συνεργάτης της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού

Για να μάθετε περισσότερα για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού επισκευθείτε το Novalac.gr