ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος εγκεφαλικού από τις κρουστικές συσκευές μασάζ στον αυχένα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Με αφορμή μια ανάρτηση στο TikTok, η οποία έγινε viral, πριν λίγους μήνες, ανέκυψε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα που διάφοροι γιατροί έσπευσαν αναλύσουν.

Κίνδυνος εγκεφαλικού από τις κρουστικές συσκευές μασάζ στον αυχένα
Bigstock

Στο σχετικό βίντεο μια κοπέλα λέει ότι αφότου ξύπνησε με πιάσιμο στον αυχένα της, χρησιμοποιούσε ένα πιστόλι μασάζ περίπου κάθε μισή ώρα στον αυχένα, στους ώμους, στην πλάτη και στην βάση του κρανίου στο πίσω μέρος του κεφαλιού της.

Το επόμενο πρωί, πονούσε ακόμα περισσότερο μετά από παρόμοια χρήση της ίδιας κρουστικής συσκευής μασάζ και μάλιστα βρήκε ένα νέο εξόγκωμα στο πλάι του λαιμού της.

“Μόλις βγήκα από τον γιατρό, ο οποίος μου είπε: Μην τολμήσεις να χρησιμοποιήσεις ποτέ ένα πιστόλι μασάζ στον αυχένα σου. Αν το κάνεις μπορεί να σταματήσει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, ακούγεται να λέει η κοπέλα στο βίντεο.

Και συνεχίζει να περιγράφει πως ο γιατρός της είπε ότι ένας από τους άλλους ασθενείς του κατέληξε να υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια από τη χρήση κρουστικού μασάζ στον αυχένα του!

Και όπως αποδεικνύεται από τις αντιδράσεις ειδικών στο εν λόγω θέμα, είναι πράγματι δυνητικώς επικίνδυνο να χρησιμοποιείτε πιστόλι μασάζ στον αυχένα σας. Είναι σπάνιο, αλλά πιθανό.

“Αν το χρησιμοποιείτε ακριβώς στη βάση του κρανίου σας, δεν είναι και πολύ καλό. Τα πιστόλια μασάζ είναι για την πλάτη και για εκεί που βρίσκονται οι ώμοι σας, όχι για το μπροστινό μέρος ή τα πλάγια ή για τη βάση του κρανίου”, είπε ο δρ. Justin Neira, νευρολόγος χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο Och Spine στο NewYork-Presbyterian Westchester.

Δείτε τι είπαν ειδικοί σχετικά με τη χρήση αυτών των κρουστικών συσκευών μασάζ.

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα πιστόλια μασάζ

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα από τα πιο κοινά μυοσκελετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Τα πιστόλια μασάζ είναι άμεσα διαθέσιμα και εύχρηστα, οπότε μοιάζουν εύκολη λύση γι' αυτά τα προβλήματα.

Εκεί που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε είναι εκεί που βρίσκονται οι μύες σας. Αυτό έχουν σχεδιαστεί να κάνουν: να χαλαρώνουν την ένταση στους μυς”, είπε ο δρ. Neira.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα πιστόλια μασάζ μπορούν να βελτιώσουν την ευελιξία σε κάποιο βαθμό, να μειώσουν την ακαμψία και να βελτιώσουν βραχυπρόθεσμα το εύρος κίνησης.

“Εάν εστιάσετε μόνο στους μυς, ειδικά στην ωμοπλάτη, τότε είναι πολύ πιο ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε”, δήλωσε ο δρ. Ryan Krzyzanowicz, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του προγράμματος Master of Science in Athletic Training στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελματιών Υγείας στο πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις τα πιστόλια μασάζ μπορεί να είναι επικίνδυνα

Αν και είναι γενικά ασφαλή, αν τα εφαρμόζετε εκτός των μυών ή η πολύ συχνή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Εάν ένα άτομο έχει πόνο στον αυχένα μπορεί να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει ένα πιστόλι μασάζ αρκετά συχνά, εξήγησε ο δρ. Neira. Ωστόσο, αυτό ανοίγει την πόρτα για πιθανούς μώλωπες, οίδημα ή γενικό “τραύμα μαλακών ιστών”:

“Οποτεδήποτε ασκούμε μεγάλη πίεση στο δέρμα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχουμε τοπικό τραυματισμό ιστού”.

Αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα για πιο σοβαρούς τραυματισμούς, συμφώνησαν οι ειδικοί.

Μην χρησιμοποιήσετε κρουστική θεραπεία (όπως ένα πιστόλι μασάζ) πάνω σε μια αρτηρία. Στον αυχένα ανησυχούμε για τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και θεωρητικά, τα κρουστά εργαλεία θα μπορούσαν να εμποδίσουν προσωρινά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο ή συναφή εγκεφαλικά συμπτώματα”, είπε ο δρ. Krzyzanowicz.

Το μπροστινό μέρος του αυχένα (στα πλάγια του λαιμού) είναι το σημείο όπου βρίσκονται οι καρωτίδες και οι σφαγιτιδικές φλέβες. Αυτές οι περιοχές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και η άσκηση πίεσης εκεί μπορεί να είναι επικίνδυνη. Για παράδειγμα, η συμπίεση της σφαγίτιδας φλέβας μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το αίμα να εισέλθει στην καρδιά.

Και υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους τα πιστόλια μασάζ μπορούν να προκαλέσουν πιθανά προβλήματα ή τραυματισμό σε αυτές τις σημαντικές φλέβες. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να αναπτύξουν πλάκα σε αυτές τις αρτηρίες, η οποία συνδέεται με την υπέρταση και τη χοληστερόλη, είπε ο δρ. Neira:

“Το να χτυπάτε αυτές τις καρωτιδικές αρτηρίες μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση πλάκας και ένα κομμάτι μπορεί να πάει στον εγκέφαλό σας και να προκαλέσει εγκεφαλικά”.

Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί με τους θρόμβους αίματος: τα χτυπήματα στην καρωτίδα μπορεί να οδηγήσουν σε αναστολή της ροής του αίματος ή σε σχηματισμό θρόμβων αίματος, είπε ο ίδιος. Και αν κάποιος έχει ήδη αναπτύξει κάποιο θρόμβο στην καρωτίδα του, η μετακίνηση από το κρουστικό μασάζ θα μπορούσε να στείλει αυτόν τον θρόμβο στον εγκέφαλο.

Back-Massage-Massager-Gun-pistoli-masaz-plati-omoplati-auxenas

Πέρυσι, ερευνητές στην Κίνα δημοσίευσαν μια αναφορά περιστατικού μιας ασθενούς που παρουσίασε συμπτώματα που έμοιαζαν με εγκεφαλικό, αφότου μια συσκευή μασάζ χειρός της προκάλεσε θρόμβους αίματος στις καρωτίδες της.

Ένας άλλος σπάνιος αλλά δυνητικά σοβαρός τραυματισμός θα μπορούσε να συμβεί με την μορφή ανατομής ή ρήξης σπονδυλικής αρτηρίας. Μια σχετική δημοσίευση το 2022 επισήμανε μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης πιστολιού μασάζ χειρός και αυτού του είδους τραυματισμού, που οδήγησε σε συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό (πονοκέφαλο, πόνο στον αυχένα και ζάλη) για έναν ασθενή.

Είναι σπάνιο ένα πιστόλι μασάζ από μόνο του να προκαλέσει τέτοιο χτύπημα που θα σχίσει τη σπονδυλική αρτηρία, λέει ο δρ. Neira. Ωστόσο, εάν το άτομο που το χρησιμοποιούσε είχε κάποιο πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη ή κινούσε τον λαιμό του με συγκεκριμένο τρόπο, δεν είναι εκτός του πεδίου των πιθανοτήτων να συμβεί και κάτι τόσο ακραίο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αλλά είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτά τα γεγονότα είναι εξαιρετικά σπάνια, επισήμανε ο δρ. Krzyzanowicz:

“Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία στη βιβλιογραφία σχετικά με αυτό το θέμα. Ωστόσο, υποθέτω ότι οι τραυματισμοί που προκαλούνται από ακατάλληλη χρήση συσκευών μασάζ είναι σπάνιοι και σχετικά ήπιοι”.

Ασφαλής ανακούφιση από τον πόνο

Εάν χρησιμοποιείτε πιστόλι μασάζ σε μη μυϊκά μέρη του αυχένα, θα πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε. Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστα συμπτώματα ή εάν ο πόνος στον αυχένα συνεχίζεται, είναι σώφρον να μιλήσετε με τον γιατρό σας, συνιστούν οι ειδικοί.

Και για να χρησιμοποιείτε τα πιστόλια μασάζ με ασφάλεια, θα πρέπει να αποφεύγετε τις ακόλουθες περιοχές στο σώμα σας, σύμφωνα με τον δρ. Krzyzanowicz:

  • Λαιμός
  • Μάτια
  • Ακριβώς πάνω από την καρδιά
  • Εσωτερική βουβωνική χώρα
  • Ακριβώς πίσω από το γόνατο
  • Αναπαραγωγικά όργανα

Ακόμη και όταν γίνεται σωστά, η χρήση παρόμοιων συσκευών για σοβαρό ή χρόνιο πόνο στον αυχένα δεν είναι πάντα καλή ιδέα:

“Το να θεραπεύσετε τον εαυτό σας για έντονο πόνο στον αυχένα χωρίς να συμβουλευτείτε έναν γιατρό μπορεί να αποδειχτεί περίπλοκο”, είπε ο δρ. Neira.

Εάν η ενόχληση στον αυχένα δεν αφορά τον καθαυτό πόνο και αντ' αυτού αποδίδεται σε κάτι πιο σοβαρό, όπως η κήλη δίσκου, τα πιστόλια μασάζ δεν θα βοηθήσουν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Είτε πρόκειται για επιθέματα/μαξιλάρια θέρμανσης, διαφορετικά είδη μασάζ είτε και κάτι εντελώς άλλο, δεν είναι πρόβλημα να πειραματιστείτε για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα, είπε ο δρ. Neira. Ωστόσο, εάν ο πόνος επιμένει ή αν χρησιμοποιείτε τέτοιες σπιτικές θεραπείες πολύ συχνά, αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να χρειάζεστε ιατρική βοήθεια, εξήγησε.

Πηγή: health.com