ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Epidemiology» δείχνει ότι οι ζεστές μέρες του καλοκαιρού αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Nathalie Auger από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, εξέτασαν στοιχεία από 300.000 γεννήσεις, από το 1981 έως το 2010, και τις συσχέτισαν με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες της ίδιας περιόδου.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, όσες γυναίκες βρίσκονταν στην 37η ή 38η εβδομάδα κύησης διέτρεχαν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, όταν είχαν προηγηθεί τρεις ημέρες με θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 32 βαθμών Κελσίου.

Όταν, δε, οι θερμοκρασίες αυτές διαρκούσαν από τέσσερις έως επτά ημέρες, ο κίνδυνος άγγιζε το 27%.

Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός δεν φάνηκε να αφορούσε γυναίκες που δεν είχαν περάσει την 37η εβδομάδα κύησης.

«Το στρες που προκαλεί στον οργανισμό η θερμότητα, αυξάνει τη συσταλτικότητα της μήτρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου οι μηχανισμοί θερμορρύθμισης του σώματος είναι λιγότερο αποτελεσματικοί. Επίσης, είναι πιθανό η αφυδάτωση λόγω ζέστης να μειώνει την παροχή αίματος στη μήτρα, οδηγώντας σε αύξηση της έκκρισης ορμονών της υπόφυσης που προκαλούν τον τοκετό», σημειώνει η δρ. Nathalie Auger.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται την 37η ή 38η εβδομάδα κύησης υποφέρουν από περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα.