ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνδυνος για τα μωρά από σκευάσματα ανακούφισης από τον πόνο των νέων δοντιών

Σοβαρό κίνδυνο υγείας -που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και σε θάνατο- διατρέχουν τα μωρά εξαιτίας των βλαβερών συστατικών που περιέχουν ορισμένα σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των βρεφών από τους πόνους όταν βγάζουν νέα δόντια.

Κίνδυνος για τα μωρά από σκευάσματα ανακούφισης από τον πόνο των νέων δοντιών

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σκευάσματα που περιέχουν τοπικά αναισθητικά, όπως η λιδοκαΐνη (ιξώδες) ή η βενζοκαΐνη, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε μικρά παιδιά χωρίς την συμβουλή και επίβλεψη γιατρού.

Ορισμένα σκευάσματα περιέχουν τοπικές αναισθητικές ουσίες σε μορφή τζελ. Χρειάζεται συνταγή για την προμήθειά τους και κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ελκών του στόματος σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Πολλοί γονείς μπαίνουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα στα παιδιά για να ανακουφίσουν τους πόνους που αυτά νιώθουν όταν βγάζουν νέα δόντια, αλλά όπως συμβουλεύει ο FDA δεν πρέπει να το κάνουν.

Έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές για μωρά με συμπτώματα υπερβολικής δόσης ιξώδους λιδοκαΐνης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για Ασφαλείς Πρακτικές Φαρμακευτικής Αγωγής (ΙΑΠΦΑ) των ΗΠΑ. Με τη σειρά του ο FDA κατέγραψε 22 σχετικές αναφορές για σοβαρά περιστατικά μέσα στο 2014, συμπεριλαμβανομένων θανάτων βρεφών, τα οποία συνδέονται με τη χρήση λιδοκαΐνης σε βρέφη και νήπια ηλικίας κάτω των τριών ετών και έξι μηνών.

Τα συμπτώματα της υπερβολικής δόσης τέτοιων ουσιών περιλαμβάνουν σύγχυση, νευρικότητα, τρέμουλο, σπασμούς, υπνηλία, προβλήματα όρασης και έμετο.

Η λιδοκαΐνη "μπορεί να κάνει δύσκολη την κατάποση και να αυξήσει τον κίνδυνο πνιγμού όταν το παιδί τρώει. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τοξικότητα του φαρμάκου και να επηρεάσει την καρδιά και το νευρικό σύστημα" σύμφωνα με τον Michael Cohen< επικεφαλής του ΙΑΠΦΑ των ΗΠΑ.

Επίσης τα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν βενζοκαΐνη μπορεί να προκαλέσουν μια σπάνια αλλά σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση που ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία. Πρόκειται για μια διαταραχή κατά την οποία η ποσότητα του οξυγόνου που μεταφέρεται στον οργανισμό μέσω της ροής του αίματος μειώνεται σημαντικά. Ειδικά τα παιδιά κάτω των 2 ετών διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τον FDA.