ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικίνδυνη για πρόωρο τοκετό η παχυσαρκία της μητέρας

Ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν πολύ πρόωρα διατρέχουν οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες προτού μείνουν έγκυες και μάλιστα πριν συμπληρωθεί η 28η εβδομάδα της κύησης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό παιδιατρικής και περιγεννητικής επιδημιολογίας «Pediatric and Perinatal Epidemiology».

Επικίνδυνη για πρόωρο τοκετό η παχυσαρκία της μητέρας

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για το πρώτο παιδί, σε σχέση με το δεύτερο ή τα επόμενα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Γκάρι Σόου, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν ένα εκατομμύριο τοκετούς.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι πιο παχύσαρκες γυναίκες, όταν μείνουν έγκυες στο πρώτο παιδί τους, έχουν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη τους, να γεννήσουν παιδί υπερβολικά πρόωρα, κατά την 20ή έως 23η εβδομάδα της κύησης. Γενικότερα, η παχυσαρκία της μητέρας οδηγεί πολύ πιο συχνά σε τοκετό πριν την 28η εβδομάδα.

Αντίθετα, η μητρική παχυσαρκία δεν αυξάνει την πιθανότητα γέννησης παιδιού μεταξύ της 28ης και της 37ης εβδομάδας της κύησης. Πρόωρα γεννιέται σχεδόν ένα παιδί στα εννέα. Όσο πιο πρόωρο είναι, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίσει χρόνια προβλήματα υγείας.

Η νέα έρευνα αναδεικνύει τη σημασία που έχει μια γυναίκα, η οποία σχεδιάζει να αποκτήσει παιδί, να κάνει έγκαιρα υγιεινή διατροφή και, παράλληλα, να ελέγξει το βάρος της με σωματική άσκηση ή άλλο τρόπο.

Εκτός από την αυξημένη πιθανότητα πολύ πρόωρου τοκετού, η παχυσαρκία, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, αυξάνει τον κίνδυνο η έγκυος να εμφανίσει επιπλοκές όπως διαβήτη ή προεκλαμψία και να υποχρεωθεί σε τοκετό με καισαρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ