ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θάλαμος αερίων η Θεσσαλονίκη, λόγω οικονομικής κρίσης

Άκρως επιβαρυντική είναι η ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με συγκεντρωτικά αποτελέσματα έρευνας που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη το 2013.

Θάλαμος αερίων η Θεσσαλονίκη, λόγω οικονομικής κρίσης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του δήμου Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Ο προϊστάμενος του τμήματος περιβαλλοντικών δράσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Μάξιμος Πετρακάκης, δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφηκαν στον σταθμό ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην οδό Λαγκαδά, στα όρια με τη Νεάπολη και τους Αμπελόκηπους.

"Οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στις συγκεκριμένες περιοχές εκτοξεύονται στα ύψη, καθώς στη μεταμνημονιακή εποχή οι πολίτες ανάβουν τζάκια και ξυλόσομπες, για να ζεσταθούν, έχοντας καταργήσει τα καλοριφέρ που χρησιμοποιούσαν προ κρίσης. Τα προβλήματα γίνονται ακόμη εντονότερα, καθώς πρόκειται για περιοχές που εμφανίζουν πολύ μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού", επισήμανε ο κ. Πετρακάκης.

Αντίθετα, στον σταθμό ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Εγνατίας παρατηρείται διαχρονικά μείωση στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, λόγω της μείωσης του κυκλοφοριακού φόρτου στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντινή Σαμαρά, τον χειμώνα του 2013 το 40% των σπιτιών στη Θεσσαλονίκη θερμάνθηκαν αποκλειστικά με συμβατικά τζάκια και ξυλόσομπες.

"Η καύση βιομάζας σε συνδυασμό με τις δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μέσα στο 2013 επεισοδίων ρύπανσης με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM10 και PM2,5", υπογράμμισε η κ. Σαμαρά.