ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποσιτίζονται 6 στα 10 παιδιά, λόγω οικονομικής κρίσης

Λίγο πριν τα όρια του υποσιτισμού είναι 6 στα 10 Ελληνόπουλα, καθώς στερούνται βασικά είδη διατροφής ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πήγαν στο σχολείο με άδειο στομάχι από την προηγούμενη ημέρα.

Υποσιτίζονται 6 στα 10 παιδιά, λόγω οικονομικής κρίσης

Το πρόγραμμα «διατροφή», που υλοποιείται για 3η συνεχή σχολική χρονιά από το Ινστιτούτο Prolepsis με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επιχείρησε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους να απομακρύνει τον κίνδυνο υποσιτισμού, προσφέροντας καθημερινά δωρεάν υγιεινά γεύματα σε 406 σχολεία με 61.870 μαθητές σε κοινωνικοοικονομικά ευπαθείς περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο πρόσφατης ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», αρχίζουν να αποτυπώνονται πλέον τα οφέλη από αυτήν την σημαντική προσπάθεια.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκε μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας (κατά 11% το σχολικό έτος 2012-2013), μείωση των υπέρβαρων μαθητών (κατά 9%), βελτίωση των διατροφικών συνηθειών (στο 90% των μαθητών) και βελτίωση των σχολικών επιδόσεων στο 60% των μαθητών (σύμφωνα με τις δηλώσεις των γονέων).

«Η επισιτιστική ανασφάλεια και η παχυσαρκία των παιδιών, που επηρεάζονται άμεσα από τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της οικογένειας, αποτελούν όψεις του ιδίου νομίσματος με σημαντικές συνέπειες για την υγεία, αλλά και τη νοητική ανάπτυξη και εκπαιδευτική απόδοση των παιδιών. Επιπλέον, η επισιτιστική ανασφάλεια που στις ακραίες της μορφές εκφράζεται με πείνα συμβάλει τα μέγιστα στο φαινόμενο των ανισοτήτων στην υγεία» ανέφερε κατά την παρουσίαση των στοιχείων η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, κυρία Αθηνά Λινού.