ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς μία συναυλία των Motorhead μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία

Τη φήμη των Motorhead ως ένα από τα πιο «χαρντ-ροκ» συγκροτήματα στη Γη επιβεβαίωσαν γιατροί στη Γερμανία, αφού χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την περίπτωση ενός 50χρονου, ο οποίος ανέπτυξε χρόνιο αιμάτωμα στον εγκέφαλο, μετά από το συνεχές κούνημα του κεφαλιού του πάνω-κάτω, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματος.

Πώς μία συναυλία των Motorhead μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Αριγιάν Πιράγιες Ισλαμιάν, ανέφεραν ότι πέρυσι ένας άνδρας προσήλθε στο νευροχειρουργικό τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αννοβέρου, παραπονούμενος ότι εδώ και δύο εβδομάδες ένιωθε έναν συνεχώς επιδεινούμενο πονοκέφαλο.

Αν και δεν είχε κανένα επιβαρυντικό ιατρικό ιστορικό, ούτε είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, πριν από έναν μήνα είχε 'ξεσαλώσει' σε μια συναυλία των Motorhead, όπου κουνούσε ρυθμικά και βίαια το κεφάλι του στο ρυθμό της «χέβι-μέταλ» μουσικής.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο 50χρονος έπασχε από υποσκληρίδιο αιμάτωμα στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του. Οι χειρούργοι το αφαίρεσαν και έτσι οι πόνοι του ασθενούς εξαφανίστηκαν. Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι μια μορφή εσωτερικού τραύματος, κατά το οποίο το αίμα συσσωρεύεται κάτω από την εξωτερική προστατευτική μεμβράνη του εγκεφάλου. Η δημιουργία του, όταν είναι χρόνιο, μπορεί να γίνει σταδιακά στη διάρκεια μερικών ημερών ή και εβδομάδων.

Όπως δημοσιεύεται στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «The Lancet», το ασταμάτητο ανεβοκατέβασμα του κεφαλιού πιστεύεται ότι προκαλεί απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις στον εγκεφαλικό ιστό, με συνέπεια τη διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων. Οι γιατροί δήλωσαν ότι τέτοιες περιπτώσεις αιματώματος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο συχνές, καθώς δεν αποκλείεται να είναι χωρίς συμπτώματα ή να προκαλούν μόνο ήπιους πονοκεφάλους, ώσπου τελικά το πρόβλημα να υποχωρήσει μόνο του.

Η συγκεκριμένη περίπτωση του 50χρονου αποτελεί μία από τις ελάχιστες σχετικές περιπτώσεις (το πολύ τέσσερις) που έχουν καταγραφεί στα διεθνή ιατρικά χρονικά.