ΥΓΕΙΑ

Ενδοκρανιακή αιμορραγία: Ο κίνδυνος από την τακτική λήψη ασπιρίνης

Η τακτική λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας στο κρανίο, ειδικά για όσους δεν έχουν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ενδοκρανιακή αιμορραγία: Ο κίνδυνος από την τακτική λήψη ασπιρίνης

Η χαμηλή δόση ασπιρίνης συστηνόταν μέχρι πρόσφατα ως μέθοδος μείωσης του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού, προλαμβάνοντας τους θρόμβους.

Αρκετές πρόσφατες μελέτες ωστόσο, έχουν διαπιστώσει ότι αυτό το θετικό όφελος εξουδετερώνεται από τον αυξημένο κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας.

Νέα επισκόπηση διαπιστώνει ότι η τακτική λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο ενός τύπου αιμορραγίας του κρανίου, γνωστής ως ενδοκρανιακή ή εγκεφαλική αιμορραγία.

Ανάμεσα σε όσους διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ήταν οι ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 25.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Chang Gung στην Ταϊβάν, η ασπιρίνη πρέπει να λαμβάνεται μόνο από ενήλικες που έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως αυτοί που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση bypass.

Ως χαμηλή δόση ασπιρίνης για ενήλικες ορίζεται αυτή που κυμαίνεται από75 έως 100 χιλιοστόγραμμα (mg). Ένα χάπι χαμηλής δόσης της Bayer, για παράδειγμα, είναι 81 χιλιοστόγραμμα.

Για την ανασκόπηση, οι ερευνητές εξέτασαν 13 προηγούμενες μελέτες. Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι ηλικίας 42 έως 74 ετών -κανείς δεν είχε ιστορικό εγκεφαλικού ή καρδιακής νόσου- έλαβαν είτε χαμηλή δόση ασπιρίνης είτε εικονικό φάρμακο.

Όσοι έπαιρναν εικονικό φάρμακο είχαν 0,46% κίνδυνο αιμορραγίας, ενώ εκείνοι που έλαβαν χαμηλή δόση ασπιρίνης είχαν 0,63% κίνδυνο, περίπου δύο στους 1.000 ανθρώπους. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι είχαν ΔΜΣ κάτω από 25 και όσοι ήταν ασιατικής καταγωγής.

Όταν εκδηλωθεί αιμορραγία στο κρανίο, το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα δεν μπορεί να φτάσει στον ιστό του εγκεφάλου και συγκεντρώνεται γύρω από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στον εγκέφαλο που οδηγεί σε μόνιμη βλάβη ή ακόμα και θάνατο, σύμφωνα με την κλινική του Cleveland.

«Το απόλυτο μέγεθος αυτών των ανεπιθύμητων επιδράσεων είναι μέτριο, αλλά κλινικά σημαντικό», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ Wen-Yi Huang, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Chang Gung.

«Δεδομένου ότι οι περισσότεροι έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών συμβαμάτων, εάν χορηγείται γενικώς χαμηλή δόση ασπιρίνης, οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την ενδοκρανιακή αιμορραγία μπορεί να αντισταθμίσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της χαμηλής δόσης ασπιρίνης» ανέφερε.

Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Ασπιρίνη: Οι κίνδυνοι από την προληπτική λήψη της

Προεκλαμψία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο η καθημερινή λήψη ασπιρίνης

Καρκίνοι πεπτικού: Η σημαντική συμβολή της ασπιρίνης