ΥΓΕΙΑ

Προεκλαμψία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο η καθημερινή λήψη ασπιρίνης

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να βοηθήσει τις εγκύους με υπέρταση πρώτου σταδίου να αποφύγουν μια επικίνδυνη κατάσταση τόσο για τις ίδιες, όσο και για τα έμβρυα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Προεκλαμψία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο η καθημερινή λήψη ασπιρίνης

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που μειώνουν το κατώτατο όριο υπέρτασης προβληματίζουν τους γιατρούς που παρακολουθούν εγκύους, οι οποίες κινδυνεύουν από προεκλαμψία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την επικίνδυνη κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο και επιληπτικές κρίσεις, πρόωρο διαχωρισμό του πλακούντα, βλάβη στο ήπαρ και τα νεφρά της μητέρας, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.

Αν και σε κάποιες γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας, χορηγείται χαμηλή δόση ασπιρίνης ως προληπτικό μέτρο, οι γιατροί πρέπει να αποφασίσουν αν θα τη χορηγούν σε γυναίκες που δεν θεωρούνται υποψήφιες για τη λήψη του φαρμάκου σύμφωνα με τις προηγούμενες κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση.

«Θα έχουμε πολύ περισσότερες ασθενείς με διάγνωση υπέρτασης και είναι αναγκαίο να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε. Πόσο κινδυνεύουν από προεκλαμψία;» ανέφερε η Δρ Alisse Hauspurg, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

aspirin

Η ίδια ήταν επικεφαλής της μελέτης του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η οποία έδειξε ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της προεκλαμψίας στις γυναίκες που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο υπέρτασης.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αρτηριακή πίεση που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο, όταν η συστολική (μεγάλη) πίεση είναι 130 και η διαστολική (μικρή) 80, συνιστά υπέρταση πρώτου βαθμού. Στο παρελθόν, οι αντίστοιχες οδηγίες ήταν 140/90.

Η έρευνα της Hauspurg έδειξε ότι η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας κατά 39% στις γυναίκες με υπέρταση πρώτου βαθμού σε σύγκριση με εκείνες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Η λήψη ασπιρίνης δεν μείωσε ωστόσο σημαντικά την πιθανότητα προεκλαμψίας σε γυναίκες που δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά συνέχιζαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι γυναίκες με παράγοντες κινδύνου όπως ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης και προηγούμενη προεκλαμψία, στις οποίες ο κίνδυνος προεκλαμψίας μειώθηκε κατά μόλις 3%.

Τα στοιχεία της μελέτης αφορούσαν γυναίκες που ήταν έγκυοι την περίοδο 1989 έως 1992 και οι οποίες λάμβαναν 60mg ασπιρίνης καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αρχική μελέτη περιλάμβανε 2.539 γυναίκες, αλλά μόνο 1.020 χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση αυτή, η οποία δεν περιλάμβανε γυναίκες που κυοφορούσαν πάνω από ένα έμβρυα και είχαν υπέρταση που τώρα ταξινομείται ως υπέρταση δεύτερου σταδίου.

Η προεκλαμψία επηρεάζει περίπου το 3,4% των κυήσεων στις ΗΠΑ και προκαλεί το 10% έως 15% των μητρικών θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ασπιρίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο αποβολής

Προεκλαμψία: Ο θανάσιμος κίνδυνος για τις γυναίκες δεκαετίες μετά την εγκυμοσύνη

Ασπιρίνη: Για ποιες μορφές καρκίνου μειώνει τον κίνδυνο και πόσο