ΥΓΕΙΑ

Ασπιρίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο αποβολής

Άλλο ένα πλεονέκτημα της ασπιρίνης, όταν λαμβάνεται τακτικά και σε χαμηλή δοσολογία, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.

Ασπιρίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο αποβολής

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη συμβάλλει στην πρόληψη της αποβολής και ενισχύει την πιθανότητα ομαλής διεκπεραίωσης της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με υψηλά επίπεδα φλεγμονής που έχουν ιστορικό αποβολής.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Λιντσεϊ Στζααρντα, αξιολόγησαν στοιχεία για πάνω από 1.200 γυναίκες, 18-40 ετών, με ιστορικό αποβολής. Όλες είχαν προσπαθήσει να κυοφορήσουν και πάλι και το 55% είχαν καταφέρει τελικά να αποκτήσουν παιδί.

bigstock 122509394

Οι επιστήμονες έλεγξαν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα των γυναικών, καθώς αποτελεί δείκτη φλεγμονής στον οργανισμό. Εν συνεχεία οι συμμετέχουσες με τυχαία επιλογή πήραν είτε 81 mg ασπιρίνης σε καθημερινή βάση, είτε εικονικό σκεύασμα. Η ασπιρίνη πιστεύεται ότι αλληλεπιδρά με την CRP.

Οι γυναίκες που είχαν χαμηλά έως ενδιάμεσα επίπεδα CRP στο αίμα δεν είχαν σημαντικές διαφορές ως προς τα ποσοστά γεννήσεων. Όμως, στην ομάδα με υψηλή CRP, το ποσοστό ζώντων γεννήσεων ήταν 44% σε όσες γυναίκες πήραν εικονικό σκεύασμα και 59% σε εκείνες που έπαιρναν καθημερινά χαμηλής δόσης ασπιρίνη.

Η ασπιρίνη επίσης μείωσε τα επίπεδα της CRP στην ομάδα των γυναικών με υψηλά επίπεδα στο αίμα τους, όταν εκείνες ελέγχθηκαν στην 8η, 20η και 36η εβδομάδα της κύησης.

«Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, το θέμα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος για να δούμε πως η φλεγμονή επηρεάζει την πιθανότητα μια γυναίκα να μείνει έγκυος και να διεκπεραιώσει ομαλά την κυοφορία», εξηγεί η Δρ Στζααρντα.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Διαβάστε επίσης:

Αποβολή: 4 ανέλπιστοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο