ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αποβολή: 4 ανέλπιστοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Αποβολή: 4 ανέλπιστοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, το 10% των κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων καταλήγει σε αποβολή.

Κοινούς παράγοντες κινδύνου αποτελούν η προχωρημένη ηλικία της μητέρας και το ιστορικό αποβολών.

Υπάρχουν όμως και άλλοι, όχι τόσο συνηθισμένοι παράγοντες, που μπορεί να προκαλέσουν αποβολή, όπως οι εξής:

Θερινή ώρα

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και είχαν ήδη μία αποβολή στο παρελθόν θα πρέπει να αποφεύγουν την εμβρυομεταφορά κατά τους θερινούς μήνες. Νέα μελέτη επιστημόνων από το Boston Medical Center, η οποία αναμένεται να ρίξει φως σχετικά με τον αντίκτυπο του κιρκάδιου ρυθμού στην αναπαραγωγή και τη γονιμότητα, διαπίστωσε ότι η θερινή ώρα συμβάλλει σε υψηλότερα ποσοστά αποβολών μεταξύ των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και είχαν ήδη μία αποβολή κατά το παρελθόν.

Αντιμυκητιασικά φάρμακα

Μια μεγάλη μελέτη ερευνητών στη Δανία έδειξε ότι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής εάν ληφθεί στην αρχή της κύησης. Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία ενός εκατομμυρίου κυήσεων στη Δανία και σύγκρινε την εξέλιξή τους στις γυναίκες που είχαν λάβει φλουκοναζόλη με την εξέλιξη σε αυτές που δεν είχαν λάβει. Βρέθηκε ότι οι γυναίκες που έλαβαν το φάρμακο κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της εγκυμοσύνης ήταν σχεδόν 50% πιο πιθανό να αποβάλουν σε σύγκριση με αυτές που δεν το έλαβαν. Ο αυξημένος κίνδυνος βρέθηκε και σε αυτές που έλαβαν τη χαμηλή δόση των 150 mg, αλλά οι γυναίκες που έλαβαν μεγαλύτερες δόσεις είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής. Αν και απέβαλε λιγότερο οπό το 10% σε κάθε ομάδα, στο σύνολο 710 γυναίκες, οι ερευνητές συνιστούν στους ιατρούς να συνταγογραφούν με μεγάλη προσοχή το φάρμακο αυτό στην αρχή της κύησης.

Miscarriage

Ανεπάρκεια βιταμίνης Ε

Όταν το έμβρυο δεν λαμβάνει από τη μητέρα του επαρκή ποσότητα βιταμίνης Ε είναι αυξημένος ο κίνδυνος αποβολής, καθώς η έλλειψη αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των ζωτικών οργάνων και στην επιβίωση του μωρού,

Παθητικό κάπνισμα

Μεγάλη μελέτη που συμπεριέλαβε 80.762 γυναίκες οι οποίες είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, έδειξε ότι είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιγένειας, αποβολών ή έκτοπης κύησης, σε σύγκριση με γυναίκες μη καπνίστριες, που δεν είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα. Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες γυναίκες είχαν 61% περισσότερες πιθανότητες να έχουν έκτοπη εγκυμοσύνη, 55% περισσότερες για θνησιγένεια, και 17% να αποβάλουν, σε σύγκριση με μη καπνίστριες που είχαν χαμηλή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

 

Διαβάστε επίσης:

Αποβολή: Πού οφείλεται η πρόωρη διακοπή της εγκυμοσύνης

BEST OF NETWORK

Lockdown: Πότε θα αρθούν τα μέτρα - Πώς θα «ανοίξουν» σχολεία, καταστήματα - Τι θα ισχύει με τα SMS

Ερντογάν: Έτσι «λαδώνει» τους Ευρωπαίους – Μοιραία για τον Ελληνισμό η Ε.Ε. της Γερμανίας

Όλα τα μυστικά για τις τραπεζικές θυρίδες – Τι διδάσκει το colpo grosso του Ψυχικού

Lockdown: «Βόμβα» Πέτσα - Απαγόρευση κυκλοφορίας και τα Χριστούγεννα

Καιρός - Αρναούτογλου: Ερχονται διαδοχικά βαρομετρικά και ψυχρή εισβολή

Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 29/11 έως 05/12: Πολύς ντόρος για το τίποτα!

Όλγα Φαρμάκη: Η αποκλειστική συνέντευξη για την εγκυμοσύνη της και το Survivor

Eφαρμογή έπος: Dating app αποκλειστικά για όσους δεν έχουν μαλλί!

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο (εικόνες)

Προσοχή! Εχετε κάποιο από αυτά τα 10 passwords; Αλλάξτε το αμέσως (vid)

Αγγλικά: Για ποιο λόγο είναι η κυρίαρχη γλώσσα του κόσμου;

Η Σολωμού είπε δημόσια αυτό που όλοι σκεφτόμαστε για τα Χριστούγεννα 2020