ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παν. Ουάσινγκτον: 7 μυστικά για να γίνετε πιο έξυπνοι!

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ανθρώπου είναι η ικανότητα της μάθησης.

Παν. Ουάσινγκτον: 7 μυστικά για να γίνετε πιο έξυπνοι!

Βέβαια, η μάθηση βασίζεται κυρίως στη μνήμη που μπορεί να μην είναι τόσο δυνατή, ενώ πολλές φορές οι συνηθισμένες τεχνικές εκμάθησης δεν είναι πάντα αποτελεσματικές.

Οι ψυχολόγοι Πίτερ Μπράουν, Χένρι Ρόντιγκερ και Μάρκ Μακ Ντάνιελ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον αποκαλύπτουν μέσω της μελέτης τους «Make It Stick: The Science Of Successful Learning», τους καλύτερους τρόπους για να ακονίσετε το μυαλό σας.

Ανάκτηση: Ανακαλέστε το από τη μνήμη σας

Όταν προσπαθείτε να ανακαλέσετε μια ιδέα κάνετε ανάκτηση. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τις νευρικές οδούς που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη έννοια.

Επεξεργασία: Συνδέστε νέες ιδέες με πράγματα που ξέρετε ήδη

Προσπαθήστε να κατατάξετε τη νέα ιδέα στο μυαλό σας, συνδέοντάς τη με προηγούμενες γνώσεις. Η καλύτερη κατανόηση της νέας γνώσης εξαρτάται από το πόσες συνδέσεις δημιουργήσατε με προηγούμενες μνήμες.

Διεμπλοκή: Ποικιλία θεμάτων

Εάν προσπαθείτε να καταλάβετε ένα θέμα, είναι πιο εύκολο, αν βάλετε στο μυαλό σας μία ποικιλία διαφορετικών παραδειγμάτων.

Παραγωγή: Απαντήστε πριν να έχετε την απάντηση

Με τον τρόπο αυτό, αναγκάζετε τον εαυτό σας να βρει μία λύσει ή να θυμηθεί μία αντίστοιχη λύση που κάποιος έμαθε σε σας.

Αντανάκλαση: Αξιολογήστε τι συνέβη

Όταν επανεξετάζετε μία νέα πληροφορία αυτό λέγεται αντανάκλαση. Αναρωτηθείτε: Τι πήγε καλά; Τι μπορείτε να βελτιώσετε; Τι σας θυμίζει; Αν στο τέλος της ημέρας καταγράφετε αυτές τις ερωτήσεις και απαντήσεις, τότε αυξάνετε την απόδοσή σας κατά 23%.

Μνημονικό: Χρησιμοποιήστε κωδικούς για να θυμάστε

Όταν χρησιμοποιείτε ένα αρκτικόλεξο ή μία εικόνα για να θυμηθείτε κάτι, αυτό λέγεται μνημονικό. Το μνημονικό δεν είναι εργαλείο για την εκμάθηση, αλλά για τη δημιουργία πνευματικών δομών που διευκολύνουν την ανάκτηση των γνώσεων.

Βαθμονόμηση: Παραδεχτείτε τι δεν ξέρετε

Όταν διαπιστώνετε την άγνοια σας κάνετε βαθμονόμηση. Είναι συχνό να πιστεύουμε πως καταλάβαμε κάτι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Τεστάροντας τον εαυτό μας, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα «τυφλά» σημεία μας.