ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες πέτυχαν την αναγέννηση κερατοειδούς χιτώνα με τη χρήση βλαστοκυττάρων

Επανάσταση στον τομέα της διόρθωσης των βλαβών στον κερατοειδή χιτώνα των ματιών υπόσχεται να φέρει μια νέα μέθοδος αναγέννησής τους με την χρήση βλαστοκυττάρων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature.

Επιστήμονες πέτυχαν την αναγέννηση κερατοειδούς χιτώνα με τη χρήση βλαστοκυττάρων

Εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητες συγκεκριμένων "ιχνηλατικών" μορίων, Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν κύτταρα τα οποία έχουν την ικανότητα να επιδιορθώνουν βλάβες στο μάτι.

Πρόκειται για τα βλαστικά κύτταρα που ονομάζονται "limbal" (LSC) και είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή όραση, αφού συντηρούν, επισκευάζουν και ανανεώνουν πλήρως τον κερατοειδή κάθε λίγες εβδομάδες.

Χωρίς αυτά τα κύτταρα ο κερατοειδής χιτώνας -το διάφανο εξωτερικό στρώμα του ματιού- γίνεται θολό και η όρασή μας διαταράσσεται.

Μια ανεπάρκεια αυτών των κυττάρων λόγω κάποιας νόσου ή λόγω βλάβης από τραυματισμό στο μάτι είναι από τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως.

Αλλά τα κύτταρα LSC ήταν μέχρι στιγμής εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν στην περιοχή μεταξύ του κερατοειδούς και του λευκού μέρους του οφθαλμού (σκληρός χιτώνας).

Οι ερευνητές, ωστόσο, τα εντόπισαν με την βοήθεια των μορίων με την ονομασία ABCB5, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σώματος, αλλά και στο μάτι. Στη συνέχεια με τη μορφή ένεσης έβαλαν κύτταρα LSC σε ανθρώπινο κερατοειδή χιτώνα και διαπίστωσαν ότι πέτυχαν να τον αναγεννήσουν πλήρως μετά από μερικές εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Καταστρέφουμε καθημερινά τα μάτια μας: Δείτε πώς