ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακάλυψαν ξεχασμένα φιαλίδια με τον ιό της ευλογιάς

Είναι απίστευτο τι μπορεί να βρει κανείς σε μια παλιά αποθήκη. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακάλυψαν μερικά παλιά φιαλίδια που περιείχαν δείγματα του θανατηφόρου ιού της ευλογιάς.

Ανακάλυψαν ξεχασμένα φιαλίδια με τον ιό της ευλογιάς

Ο ιός έχει εξαλειφθεί από το 1980, έπειτα από τις συντονισμένες προσπάθειες εμβολιασμού που έγιναν σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία κρούσματα στις ΗΠΑ καταγράφηκαν στο 1947, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα φιαλίδια χρονολογούνται περίπου στη δεκαετία του '50. Ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τη μετακίνηση ενός εργαστηρίου του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων. Ο ΟΤΦ χρησιμοποιεί το εργαστήριο αυτό από το 1972 και τα φιαλίδια βρίσκονταν σε μια αποθήκη που δεν είχε αξιοποιηθεί για χρόνια.

Τα φιαλίδια μεταφέρθηκαν αμέσως σε ασφαλές μέρος και ειδοποιήθηκε ο εξειδικευμένος κρατικός φορέας που ασχολείται με κάθε είδους τοξικές ουσίες.

Σύμφωνα με την αναφορά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν διαρροή από τα φιαλίδια και κανένας από τους εργαζόμενους δεν έχει εκτεθεί στον ιό.

Tο σχετικό δημοσίευμα του CNN αναφέρει πως τα δείγματα πρόκειται να καταστραφούν άμεσα. Το FBI ερευνά πώς βρέθηκαν στην αποθήκη τα φιαλίδια.

Διαβάστε επίσης:

Ο θανατηφόρος ιός της ευλογιάς παραμένει ζωντανός