ΥΓΕΙΑ

Ανοσία για πολλά χρόνια μας εξασφαλίζουν τα εμβόλια

Μέχρι και… 200 χρόνια διαρκεί η ανοσία απέναντι στις αρρώστιες που περάσαμε ή για τις οποίες εμβολιαστήκαμε στην παιδική ηλικία.

Ανοσία για πολλά χρόνια μας εξασφαλίζουν τα εμβόλια

Αυτό διαπίστωσαν επιστήμονες από πανεπιστήμιο του Όρεγκον, μελετώντας τα αντισώματα μιας ομάδας ατόμων για 26 ολόκληρα χρόνια.

Στα αποτελέσματα που δημοσίευσαν στο New England Journal of Medicine, αναφέρουν πως τα αντισώματα που αποκτούμε στην παιδική ηλικία – είτε «κολλώντας» κάποιες αρρώστιες, είτε με τον εμβολιασμό – διαρκούν δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια.

Η ανοσία στην ιλαρά – που βρίσκεται σε έξαρση πανευρωπαϊκά εξαιτίας μιας επικίνδυνης αντιεμβολιαστικής κίνησης – διαρκεί τουλάχιστον 200 χρόνια! Το ίδιο ισχύει και για την παρωτίτιδα, που θεωρείται ασθένεια υπό εξαφάνιση, μετά την εισαγωγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Το εμβόλιο για τον τέτανο μας προστατεύει για περίπου 11 χρόνια – οπότε και συνίσταται να επαναλαμβάνεται ο εμβολιασμός.
Μισό αιώνα διαρκεί η ανοσία στην ανεμοβλογιά που προκαλείται από τον ιό έρπητα ζωστήρα, ενώ πάνω από έναν αιώνα «ζουν» τα αντισώματα της ερυθράς.

Τα εμβόλια εναντίον «εξαφανισμένων ασθενειών», όπως η διφθερίτιδα και η ευλογιά παρέχουν αντισώματα από 20 έως και 90 χρόνια.
Ο μηχανισμός της μακρόχρονης διατήρησης των αντισωμάτων δεν έχει διερευνηθεί πλήρως, αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως εμπλέκονται συγκεκριμένα περιφερικά κύτταρα.

Πηγή: New England Journal of Medicine