ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δαχτυλίδι "διαβάζει" φωναχτά κείμενα στους τυφλούς

Δαχτυλίδι "διαβάζει" φωναχτά κείμενα στους τυφλούς

Μία μικρή συσκευή που φοριέται στο δείκτη του χεριού και, όταν κανείς την ακουμπάει σε ένα βιβλίο, διαβάζει φωναχτά κατασκεύασαν Αμερικανοί επιστήμονες από το Εργαστήριο Μέσων του Πανεπιστημίου ΜΙΤ με επικεφαλής τον Ρόι Σίλκροτ.

Η συσκευή αυτή σχεδιάστηκε ειδικά για τυφλούς και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία άλλη που να παρέχει τόσο ολοκληρωμένα αυτή τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο.

Το FingerReader, όπως ονομάζεται, μπορεί να εκτυπωθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και είναι εφοδιασμένη με μία μικροσκοπική κάμερα που «βλέπει» το κείμενο και μετά, χάρη στη συνθετική φωνή της, διαβάζει τις λέξεις φωναχτά.

Η εύκολη στη χρήση της συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάγνωση διαφόρων κειμένων, όπως βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, καταλόγων εστιατορίων, εγγράφων, χαρτών, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Αρκεί κανείς να δείξει με το δάχτυλό του αυτό που θέλει να διαβάσει.

Το FingerReader βασίζεται σε ένα ειδικό λογισμικό, που καταγράφει τις κινήσεις του δάχτυλου, εντοπίζει τις γραμμένες λέξεις και τις επεξεργάζεται, έτσι ώστε να τις μετατρέψει σε λόγο. Ειδικοί αισθητήρες δόνησης προειδοποιούν τον τυφλό, όταν τα δάχτυλά του ξεφεύγουν από το γραπτό κείμενο, οπότε πρέπει να τα επαναφέρει στη σωστή θέση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σκοπός τους δεν είναι καταργήσουν τη γραφή Μπράιγ για τυφλούς, αλλά να τους δώσουν νέες δυνατότητες να διαβάσουν κείμενα που έως σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην εν λόγω γραφή.

Ήδη, οι ερευνητές ξεκίνησαν περαιτέρω δοκιμές, ώστε η συσκευή τους να βγει στο εμπόριο και, επιπλέον, να είναι διαθέσιμη για smartphones, καθώς μέχρι στιγμής δεν δουλεύει καλά με τα κείμενα στις οθόνες αφής.

 

BEST OF NETWORK

PlusQueen