ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο γιατρός που χειρούργησε μόνος του τον εαυτό του στον Αρκτικό Κύκλο (pics)

1961. Ο γιατρός Λεονίντ Ρογκόζοφ βρίσκεται από το Λένινγκραντ στην πιο απομακρυσμένη περιοχή πάνω από τον αρκτικό κύκλο, στη Σιβηρία, στον σταθμό της Νοβολαζερέφσκαγια, ως μέλος μιας ομάδας μετεωρολόγων για να μελετήσουν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους -60 βαθμούς κελσίου.

Ο γιατρός που χειρούργησε μόνος του τον εαυτό του στον Αρκτικό Κύκλο (pics)

Συνολικά στο σταθμό βρίσκονται 13 επιστήμονες.

Το πρωινό της 29ης Απριλίου του 1961, ο Ρογκόζοφ, όμως αρρωσταίνει. Ξυπνά με δέκατα, ναυτία και έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα, με τα παυσίπονα να μην έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Ο Ρογκόζοφ κατάλαβε αμέσως τι είχε από τα συμπτώματα... Σκωληκοειδίτιδα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα ανησυχούσε. Όμως εκεί, μακριά 1.600 χιλιόμετρα μακριά από το κοντινότερο χωριό και με -60 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία και θυελλώδεις ανέμους με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων να σαρώνουν το έδαφος, τα πάντα είναι δύσκολα.

Η μόνη λύση ήταν να ζητήσουν βοήθεια από τον ασύρματο, ωστόσο κανένα αεροπλάνο δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει λόγω καιρού για μία εβδομάδα.

22.30. Ο Ρογκόζοφ λιποθυμά από τους πόνους. Όταν τον επαναφέρουν, παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Να κάνει στον... εαυτό του την επέμβαση. Έτσι κι αλλιώς, δεν είχε να χάσει τίποτα, αφού η περιτονίτιδα είχε ήδη εμφανιστεί.

Φυσικά δεν γνώριζε ότι η απόφασή του αυτή έμελλε να γραφτεί στην ιστορία.

Στο ιατρείο του σταθμού όλα ήταν έτοιμα, για να κάνει την επέμβαση μόνος του, με βοηθούς έναν μετεωρολόγο και έναν οδηγό της βάσης.

Ο οδηγός ξάπλωσε με προσοχή τον Ρογκόζοφ που σφάδαζε, στο χειρουργικό κρεβάτι, άναψε τους προβολείς και στη συνέχεια κράτησε ένα μεγάλο καθρέπτη από πάνω του, προκειμένου να βλέπει.

rogozovappendectomy2

Χρησιμοποιώντας διάλυμα 0,5% νοβοκαΐνης έκανε τοπική αναισθησία και άνοιξε μία τομή 10 εκατοστών.

Με δυσκολία διατηρούσε τις αισθήσεις του, στην επέμβαση που διήρκησε συνολικά 3,5 ώρες.

Όταν έφτασε στο επίμαχο σημείο καθοδήγησε τους βοηθούς του και τους είπε τι πρέπει να κάνουν, πώς να του χορηγήσουν αντιβιοτικά και πώς να καθαρίσουν την περιοχή με αντισηπτικά.

giatros-626x380

Ο Ρογκόζοφ έραψε μόνος του τελικά το εγχειρισμένο σημείο και αμέσως μετά αποκοιμήθηκε.

Την επόμενη μέρα ο πυρετός είχε ήδη πέσει, ενώ μέσα στην εβδομάδα μπορούσε να περπατάει.

Μόλις 15 μέρες μετά είχε αναλάβει πάλι κανονικά τα καθήκοντά του.

Δεν έφυγε από τη βάση, παρά μόνο όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του, ενώ τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος του Ερυθρού Λάβαρου, το οποίο διδόταν σε επιφανείς επιστήμονες.

rogozovappendectomy3pdf

Τον Σεπτέμβριο του 2000 σε ηλικία 66 ετών ο Ρογκόζοβ πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα.

Από το 1986 και για 14 χρόνια ήταν ο επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής στο Ινστιτούτο Ερευνών της Αγίας Πετρούπολης με ειδίκευση στον πνεύμονα και τη φυματίωση.

Διαβάστε επίσης:

Η φωτογραφία του γιατρού στο National Geographic που συγκλονίζει