ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Κρούσμα πανούκλας στο Κολοράντο

Στην επιβεβαίωση ενός κρούσματος πνευμονικής πανώλης (πανούκλας) σε κάτοικο του Κολοράντο προχώρησαν οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ.

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Κρούσμα πανούκλας στο Κολοράντο

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, το όνομα, η ηλικία και το φύλο του ασθενούς δεν έχει δημοσιοποιηθεί από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος τους Κολοράντο, αλλά έγινε γνωστό ότι με πνευμονική πανώλη διαγνώστηκε και ο σκύλος που ανήκε στον/στην ασθενή. Το κατοικίδιο πέθανε απροσδόκητα πριν από μερικές μέρες.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές πιστεύουν ότι ο/η ασθενής και το σκυλί προσβλήθηκαν από την ασθένεια στην ανατολική επαρχία Adams του Κολοράντο.

Η πνευμονική πανώλη μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο από τον αέρα, είτε μέσω του βήχα ή μέσω του φτερνίσματος.

Οι ασθενείς με πνευμονική πανώλη παρουσιάζουν πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, αδυναμία και πνευμονία με δύσπνοια και πόνο στο στήθος, ενώ μερικές φορές έχουν βλεννώδεις εκκρίσεις με αίμα, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών (Center for Disease Control).

Η πνευμονική πανώλη είναι εξαιρετικά σπάνια. Μόλις 999 περιπτώσεις πανούκλας αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1900 και 2010, το 80% των οποίων είναι στην βουβωνική μορφή.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Η πανούκλα μπορεί να επιστρέψει στο μέλλον

Δείτε ποιες ασθένειες μπορούμε να κολλήσουμε από τα κατοικίδια