ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται τα μωρά με τρεις γονείς από το 2015

Η «Τεχνητή Γονιμοποίηση των Τριών Γονέων» αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το επόμενο έτος στη Βρετανία – εάν βέβαια το Κοινοβούλιο ψηφίσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.

Έρχονται τα μωρά με τρεις γονείς από το 2015

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει την πρωτοποριακή πρακτική, με στόχο να απαλειφθεί ο κίνδυνος κληρονομικών ασθενειών που μεταφέρονται με τα γονίδια.

Ο νόμος αναμένεται να αλλάξει μέχρι τον Απρίλιο του 2015, ώστε να εφαρμοστεί η πρακτική από το επόμενο καλοκαίρι.

Η «Τεχνητή Γονιμοποίηση των Τριών Γονέων» θα επιτρέπει την πρόληψη ανίατων ασθενειών που οφείλονται στα ελαττωματικά μιτοχόνδρια της μητέρας, τα μικροσκοπικά «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του οργανισμού.

Οι βλάβες στα μιτοχόνδρια ευθύνονται για 50 περίπου κληρονομικές ασθένειες, πολλές από τις οποίες μπορούν να στοιχίσουν τη ζωή του μωρού στα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του. Οι γυναίκες που διαθέτουν τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνική στην οποία τα ελαττωματικά αυτά μιτοχόνδρια αντικαθίστανται από υγιή μιτοχόνδρια που προέρχονται από το ωάριο μιας άλλης γυναίκας.

Η επιτυχής «αντικατάσταση» θα επιτρέπει στο ζευγάρι να κάνει ένα υγιές παιδί που διαθέτει το DNA των δύο γονέων αλλά και της εθελόντριας. Παράλληλα, όμως, η εκάστοτε επικίνδυνη ασθένεια δε θα μεταφέρεται στις επόμενες γενιές.

Αν και η γονιδιακή συμβολή της εθελόντριας θα είναι πολύ μικρή, το μωρό θα διαθέτει DNA και από τα τρία άτομα.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, ωστόσο οι επικριτές της πρωτοποριακής τεχνικής παραμένουν αρκετοί σε αριθμό.

Διαβάστε επίσης:

Σύντομα τα παιδιά θα έχουν... τρεις γονείς!
Σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές για τα «μωρά με τρεις γονείς»