ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρόμος από την εξάπλωση του Έμπολα – Έκλεισε τα σύνορα η Λιβερία (video)

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι καθημερινές εξελίξεις στη Δυτική Αφρική, όπου τουλάχιστον τέσσερις χώρες έχουν πληγεί από την εξάπλωση του ιού Έμπολα τους τελευταίους μήνες.

Τρόμος από την εξάπλωση του Έμπολα – Έκλεισε τα σύνορα η Λιβερία (video)

Χθες, η πρόεδρος της Λιβερίας, Ellen Johnson Sirleaf, έδωσε διαταγή για το κλείσιμο σχεδόν όλων των χερσαίων συνοριακών περασμάτων από τις γύρω χώρες, ενώ έθεσε σε ισχύ τον περιορισμό των δημοσίων εκδηλώσεων και σε καραντίνα ορισμένες κοινότητες, όπου ο ιός παρουσιάζει μεγάλη εξάπλωση.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Έμπολα είναι ένα εθνικό πρόβλημα υγείας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται μετά από τον θάνατο κορυφαίου Λιβεριανού γιατρού, το Σάββατο, ο οποίος είχε διαγνωστεί με τον ιό, αλλά και την επιβεβαίωση ότι άλλοι δύο Αμερικανοί γιατροί, που βρίσκονται στη Λιβερία, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας, είναι επίσης ασθενείς με τον ιό Έμπολα. Οι δύο γιατροί είναι σε σταθερή αλλά "πολύ κρίσιμη" κατάσταση, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο ιός έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 129 ανθρώπους στη Λβερία και άλλους 670 σε όλη την Αφρική. Παρουσιάζει ποσοστό θνησιμότητας που ξεπερνάει το 60%. Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Γουινέα (319) και στη Σιέρα Λεόνε (224). Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πριν από μερικές μέρες ο ιός πέρασε και τα σύνορα της Νιγηρίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της ευρύτερης περιοχής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι και ένας κορυφαίος γιατρός, ειδικός στον ιό του Έμπολα στην Σιέρα Λεόνε, κόλλησε τον ιό, αλλά σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ανταποκρίνεται θετικά στην αγωγή που του παρέχεται.

Ο Έμπολα, ο οποίος δεν έχει καμία γνωστή θεραπεία, προκαλεί πυρετό, πονόλαιμο, έμετο, διάρροια και εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία. Μπορεί να μεταδοθεί άμεσα μέσω στου αίματος και άλλων σωματικών υγρών ή έμμεσα μέσω της επαφής με μολυσμένα κλινοσκεπάσματα ή σκεύη.

Τα πρώτα κρούσματα του ιού Έμπολα καταγράφηκαν τον περασμένο Μάρτιο, αλλά υπάρχουν αναφορές ότι ο ιός ξεκίνησε να εξαπλώνεται στη Δ. Αφρική από τον Ιανουάριο στη Γουινέα.

Διαβάστε επίσης:

Ακάθεκτος ο Έμπολα – Αμερικανός γιατρός μολύνθηκε από τον ιό

Ο ιός Έμπολα εξαπλώθηκε και σε τέταρτη χώρα στη Δ. Αφρική

Ιός Έμπολα: Περισσότερα από 1.000 τα κρούσματα στη Δυτική Αφρική

ΠΟΥ: Παραμένουν υψηλά τα επίπεδα μόλυνσης Έμπολα