ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομοιοπαθητική: Τι είναι με απλά λόγια και πού βασίζεται

Είιναι γνωστό ότι η ομοιοπαθητική αποτελεί μία ήπια και αποτελεσματική προσέγγιση της ιατρκής πρακτικής, που άρχισε να αναπτύσσεται πριιν 250 χρόνια.

Ομοιοπαθητική: Τι είναι με απλά λόγια και πού βασίζεται

Βασίζεται στη φιλοσοφία ότι «το όμοιο θεραπεύει το όμοιο», ενώ είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό οπαδών, όπως είναι επίσης γεγονός, ότι πολύ συχνά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από τους εκπροσώπους της κλασικής Ιατρικής.

Τι σημαίνει ο Νόμος των Ομοίων

Πολύ απλά, η ίδια η ουσία που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα σε έναν άνθρωπο, σε μία διαφορετική δοσολογία, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριια.

Ο πρώτος που ανέπτυξε την θεωρία των ομοίων, ήταν ο Γερμανός γιατρός Samuel Hahnemann το 1796. Το

1790, ο Hahnemann έκλεισε το ιατρείο του, απογοητευμένος από τις ιατρικές πρακτικές της εποχής του και ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι των ερευνών του.

Έπειτα από 13 χρόνια έρευνας των τοξικών και μη τοξικών ουσιών, ο Γερμανός γιατρός πραγματοποίησε το επόμενο βήμα, που ήταν η ανάπτυξη της ομοιοπαθητικής.

Συνειδητοποίησε ότι οι ουσίες μπορούσαν να διαλυθούν, ώσπου να απομακρυνθούν οι τοξικές επιιπτώσεις τους, ενώ ξεκίνησε πειράματα με γνωστά δηλητήρια, διαλύοντάς τα, μέχρι το σημείο να πάψουν να είναι πλέον τοξικά.

Οι δοκιμές του αποτέλεσαν την βάση του "Materia Medica", ενός εμπεριστατωμένου δηλαδή και εκτενούς καταλόγου συμπτωμάτων και ιαμάτων.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από ζωικές, φυτικές και μεταλλικές ουσίες, οι οποίες διαλύονται πολλές φορές, έτσσι ώστε το τελικό σκεύασμα να μην περιέχει παρά ελάχιστη ή σε ορισμένες περιπτώσεις και καθόλου από τη αρχική χημική ουσία.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είναι δύσκολο να κατανοηθεί ο ακριβής και επιστημονικός τρόπος που λειτουργεί η ομοιοπαθητική, εκτιμάται ότι διαλύοντας την αρχική ουσία, δημιουργείται ένα αποτελεσματιικό και ασφαλές φάρμακο, που όταν χορηγηθεί στη σωστή δόση, μπορεί να θεραπεύσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτωνν και ασθενειών.

Η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει τόσο οξείες περιπτώσεις όσο και χρόνιες, ενώ, σύμφωνα με τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς (οι οποίοι μπορεί να είναι παθολόγοι, ψυχίατροι κλπ) είναι ιδανική για το κρύωμα, αλλεργίες, εκζέματα, άσθμα, ακόμη και... πένθος.

Τις σημαντικές εργασίες του Hahnemann -ο οποίος πέθανε το 1843- συνέχισε ο Αμερικανός γιατρός Δρ. James Tyler Kent, ο οποίος έγραψε το ευρετήριο για την Ομοιοπαθητική "Materia Medica" έναν οδηγό χιλιάδων συμπτωμάτων και των θεραπειών τους, ο οποίος ανανεώνεται έως και σήμερα.