ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς σας κρίνουν οι άλλοι βάσει του σχήματος του προσώπου σας

Ο εγκέφαλός μας κάνει δεκάδες υπολογισμούς και εκτιμήσεις χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Μία από αυτές είναι και το πώς κρίνουμε έναν άλλο άνθρωπο, βάσει των χαρακτηριστικών του προσώπου του.

Πώς σας κρίνουν οι άλλοι βάσει του σχήματος του προσώπου σας

Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η συμμετρία και πιο συγκεκριμένα ο λόγος ύψους προς πλάτους προσώπου. Επιστήμονες από την Σχολή Διοίκησης και Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν έρευνα σχετικά με το πώς κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι εκείνους τους άντρες ο οποίοι έχουν πιο πλατύ πρόσωπο.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες διοργάνωσαν τέσσερα επιμέρους πειράματα, συμπεριλαμβανομένου και ενός αρχικού διαγωνισμού, όπου οι συμμετέχοντες (όλοι άντρες) έπρεπε να διαπραγματευτούν την πώληση ενός "φανταστικού" εργοστασίου χημικών. Σε άλλο πείραμα έπρεπε να διαπραγματευτούν το ποσό της αμοιβής τους σε μια "υποτιθέμενη" θέση εργασίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους άντρες με πιο πλατιά πρόσωπα είτε ως "επιθετικούς και παραπλανητικούς", είτε ως "ανταγωνιστικούς και νικητές".

Από την άλλη πλευρά, οι άντρες με πιο συμμετρικά χαρακτηριστικά προσώπου, εκείνοι δηλαδή που θεωρούνται πιο ελκυστικοί και όμορφοι, αντιμετωπίζονται από τους άλλους ανθρώπους ως "καλύτεροι συνεργάτες" στην δουλειά, σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Leadership Quarterly.

Οι άντρες με πιο πλατύ πρόσωπο πέτυχαν καλύτερους όρους χρηματικών απολαβών στην υποτιθέμενη νέα δουλειά (2.200 δολάρια παραπάνω κατά μέσο όρο), ενώ οι άντρες με πιο συμμετρικό πρόσωπο πέτυχαν καλύτερους όρους πώλησης του υποτιθέμενου εργοστασίου χημικών.

Ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, ο Michael Haselhuhn, υποστηρίζει ότι "διαπραγματευόμαστε κάθε μέρα, είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι (...) Δεν είναι μόνο για σημαντικά πράγματα, όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου, αλλά ακόμα και για την ώρα που πρέπει να πάει το παιδί μας για ύπνο ή τι πρόκειται να φάμε για μεσημεριανό στο οικογενειακό τραπέζι (...) Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το να έχει ένας άντρας πλατύ πρόσωπο μπορεί να είναι ευχή ή και κατάρα για να πετύχει αυτό που θέλει όταν διαπραγματεύεται".

Διαβάστε επίσης:

Τι δείχνει ο αφαλός σας για την κλίση σας στα σπορ

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Έτσι θα απαλλαγείτε από τα ακάρεα που "περπατούν" πάνω στο στρώμα σας

Απίστευτα ρεκόρ που δείχνουν τι μπορεί να κάνει το ανθρώπινο σώμα