ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιός Δυτικού Νείλου: Σε σταθερή κατάσταση ο 85χρονος στο 401

Σε σταθερή κατάσταση αλλά διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Στρατιωτικού νοσοκομείου 401 εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 85χρονος ασθενής που νόσησε από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ιός Δυτικού Νείλου: Σε σταθερή κατάσταση ο 85χρονος στο 401

Το on Med μίλησε με τον αναπληρωτή καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο ασθενής είναι ευτυχώς σταθερός, χθες ωστόσο, μετά την μεταφορά του από το Γενικό Kρατικό νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στο 401, η κατάσταση της υγείας του ήταν πολύ σοβαρή.

Να σημειωθεί ότι για εφέτος, το κρούσμα με τον 85χρονο είναι το πρώτο που πλήττει την Ελλάδα και όπως σχολιάζει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι γεγονός ότι άργησε.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κυκλοφορεί σταθερά κατά τους θερινούς μήνες τα 5 τελευταία χρόνια από το 2010 στη χώρα μας και ανθρώπινα κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν απόλυτα. Δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης σε ζώα από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν δείξει την κυκλοφορία του ιού στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του νύγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου αφορούν συνήθως ηλικιωμένους, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς).

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ).

Διαβάστε ακόμη:

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται το πρώτο κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου