ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατασκεύασαν νέα συσκευή συντήρησης του πνεύμονα προς μεταμόσχευση

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κατασκεύασαν μια νέα συσκευή που μπορεί να συντηρεί τους πνεύμονες για αρκετές ημέρες, έως ότου γίνει η μεταμόσχευση.

Κατασκεύασαν νέα συσκευή συντήρησης του πνεύμονα προς μεταμόσχευση

Χωρίς το αίμα και το οξυγόνο που παρέχει το ανθρώπινο σώμα, τα κύτταρα στα όργανα καταστρέφονται ταχύτατα. Όμως η νέα συσκευή δίνει ελπίδα στους ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα.

Η συσκευή ονομάζεται XVIVO Perfusion System (XPS) και έχει ήδη εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Το κόστος της ανέρχεται σε 250.000 δολάρια.

Επειδή οι πνεύμονες είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο όργανο, πολλές φορές το μόσχευμα κρίνεται ακατάλληλο μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Τα στατιστικά δείχνουν πως μόλις το 20% των οργάνων μεταμοσχεύονται τελικά σε ασθενείς.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως αυτό θα αλλάξει χάρη στη νέα συσκευή. Το δίκτυο OPTN που ασχολείται με τις λίστες αναμονής των ασθενών εκτιμά ότι από τις 1.900 μεταμοσχεύσεις που έγιναν πέρυσι στις ΗΠΑ περίπου 350 άτομα έχασαν τη ζωή τους όσο βρίσκονταν στη λίστα.