ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10 εκατομμύρια ετησίως κοστίζουν οι μεταμοσχεύεις Ελλήνων στο εξωτερικό

Στη χώρα μας δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις πνευμόνων και όλοι οι ασθενείς πρέπει να καταφεύγουν σε άλλες χώρες.

10 εκατομμύρια ετησίως κοστίζουν οι μεταμοσχεύεις Ελλήνων στο εξωτερικό

Κάθε χρόνο περίπου 50 ασθενείς παίρνουν από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έγκριση μετάβασης στο εξωτερικό για μεταμόσχευση οποιουδήποτε οργάνου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, από αυτούς, 13 χρειάζονται μεταμόσχευση πνεύμονα. Παράλληλα, πάνω από 90 ασθενείς που μεταμοσχεύθηκαν τα τελευταία χρόνια, ταξιδεύουν τακτικά στο εξωτερικό για επανέλεγχο.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι το μέσο κόστος για μεταμόσχευση στο εξωτερικό είναι περίπου 200.000 ευρώ.
Επομένως για το σύνολο των ασθενών που καταφεύγουν σε μεταμοσχευτικά κέντρα εκτός Ελλάδας δαπανώνται περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το μέσο κόστος των μεταμοσχεύσεων πνεύμονα ανά έτος είναι 2,6 εκατομμύρια και αντιπροσωπεύει το 26% του συνόλου των μεταμοσχεύσεων εξωτερικού. Οι δε επανέλεγχοι των μεταμοσχευμένων κοστίζουν κατά μέσο όρο 460.000 ευρώ.

Τα ποσά αφορούν το νοσοκομειακό κόστος – που καλύπτεται από το ασφαλιστικό σύστημα – χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα μετακίνησης και διαβίωσης των ασθενών και των συγγενών τους στο εξωτερικό

Εξάλλου, τα στελέχη της Πνευμονολογικής Εταιρείας επισημαίνουν πως εκτός από το οικονομικό, η έλλειψη εγχώριου κέντρου για μεταμόσχευση πνευμόνων έχει και κοινωνικό, ηθικό, ψυχολογικό κόστος.

Όπως αναφέρουν οι πνευμονολόγοι, «πολλοί ασθενείς να πεθαίνουν χωρίς καν να δηλώνονται στη λίστα μεταμόσχευσης και σημαντικός αριθμός ασθενών που περιμένουν στις λίστες του εξωτερικού για μεταμόσχευση πνεύμονα τελικά πεθαίνουν πριν μεταμοσχευθούν».

Διαβάστε επίσης:

«Υπάρχει εθνικό έλλειμμα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων», παραδέχεται ο υπουργός Υγείας

Στις αρχές του 2019 ξεκινά η ανέγερση του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου