ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταξιδεύουν στην Ελβετία για ευθανασία, πληρώνοντας έως και 8.000 €

Πάνω από 600 ασθενείς ταξίδεψαν στην Ελβετία για να υποβληθούν σε ευθανασία, από το 2008 έως και το 2012, πληρώνοντας ένα αξιοσέβαστο ποσό για να πεθάνουν, από 4.000 έως 8.000 ευρώ.

Ταξιδεύουν στην Ελβετία για ευθανασία, πληρώνοντας έως και 8.000 €

Πολλοί από τους "τουρίστες αυτοκτονίας" προέρχονται από χώρες που έχουν αυστηρούς νόμους, οι οποίοι απαγορεύουν τον υποβοηθούμενο εκούσιο θάνατο, αναφέρει η δρ Saskia Gauthier του Ινστιτούτου της Νομικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

«Ενώ η υποβοηθούμενη αυτοκτονία (ευθανασία) είναι αυστηρά περιορισμένη σε πολλές χώρες, δεν είναι ρυθμισμένη με σαφήνεια στον ελβετικό νόμο. Αυτή η ανισορροπία οδηγεί σε εισροή ανθρώπων που ονομάζονται "τουρίστες αυτοκτονίας", οι οποίοι έρχονται στην Ελβετία για να πεθάνουν», γράφει χαρακτηριστικά η Gauthier στην Εφημερίδα Ιατρικής Δεοντολογίας (Journal of Medical Ethics).

Η Gauthier ανέφερε 611 αναγνωρισμένες περιπτώσεις ανθρώπων ηλικίας από 23 έως 97 ετών που έφτασαν στην Ελβετία για να οργανώσουν τον ίδιο τους το θάνατο, με τη βοήθεια κάποιων γκρουπ που πρεσβεύουν το «δικαίωμα στο θάνατο», όπως είναι η Dignitas.

Οι «τουρίστες αυτοκτονίας» έπασχαν από νευρολογικές ασθένειες σε ποσοστό 47%, από καρκίνο σε ποσοστό 37%, αλλά και από ρευματικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με την Gauthier.