ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολλανδία: Με ευθανασία το 25% των θανάτων

Στην Ολλανδία η ευθανασία όπως και η ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία έχουν νομιμοποιηθεί εδώ και 15 χρόνια.

Ολλανδία: Με ευθανασία το 25% των θανάτων

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως πλέον ένας στους τέσσερις θανάτους συμβαίνει με αυτούς τους τρόπους.

Έχουν καταγραφεί πάνω από 6.500 περιπτώσεις ευθανασίας, ενώ 32.000 ασθενείς έχουν πεθάνει με χρήση της «ιατρικώς υποβοηθούμενης νάρκωσης».

Το σχετικό νομικό πλαίσιο της Ολλανδίας θωρείται ως ένα από τα πιο «χαλαρά» στο ζήτημα αυτό. Στη χώρα αυτή, η ευθανασία είναι μια βασική ιατρική υπηρεσία η οποία καλύπτεται από τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες για την ασφάλειά τους, όπως καλύπτεται και κάθε άλλη ιατρική υπηρεσία.

Ο Wesley J. Smith, πρόεδρος του Centre on Human Exceptionalism στο Ινστιτούτο Discovery, αναφέρει στο Genthique πως «από την στιγμή που αποποινικοποίιήθηκε η ευθανασία την Ολλανδία, δεν αφορά πια μόνο τους ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από ανίατες αρρώστιες τελικού σταδιού που προκαλούν αφόρητο πόνο. Πλέον η ευθανασία δίνεται ως επιλογή και σε άτομα με σοβαρή απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας ή σε ανθρώπους με σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις. Επίσης, ευθανασία πραγματοποιείται σε βρέφη με σοβαρά και θανατηφόρα νοσήματα, χωρίς βέβαια οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν συγκατάθεση λόγω της ηλικίας τους».

Ο νόμος της Ολλανδίας προβλέπει τη δυνατότητα ευθανασίας σε κάθε ασθενεί που υποφέρει αβάσταχτα εξαιτίας της ασθενείας του. Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγούν οι ειδικοί, μπορούν να «χωρέσουν» πολλές περιπτώσεις, και αυτός είναι ίσως ο βασικός λόγος για τη ραγδαία αύξηση των ατόμων που επιλέγουν αυτό τον τρόπο θανάτου.

Πηγή: Genethique

Διαβάστε επίσης:

Ταξιδεύουν στην Ελβετία για ευθανασία, πληρώνοντας έως και 8.000 €

Σχεδόν κάθε μήνα, ένα ασθενής αυτοκτονεί σε κάποιο ελληνικό νοσοκομείο