ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγαλώνει σταθερά η... περιφέρεια των ανθρώπων

Παρά την "στροφή" των τελευταίων ετών σε πιο υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά μας (διατροφή, άσκηση), τα στοιχεία έρευνας από το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δείχνουν ότι, στην περίπτωση των Αμερικανών τουλάχιστον, η παχυσαρκία εξακολουθεί να είναι μείζον πρόβλημα στην σύγχρονη κοινωνία.

Μεγαλώνει σταθερά η... περιφέρεια των ανθρώπων

Αυτήν τη στιγμή πάνω από το 50% των Αμερικανών πολιτών θεωρείται πως είναι παχύσαρκο ή έχει τάσεις παχυσαρκίας. Το νούμερο είναι τρομακτικό και πρέπει να αποτελέσει "καμπανάκι" για όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), επειδή οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος (καθημερινής) ζωής των λαών συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την εξάπλωση των αλυσίδων γρήγορου φαγητού.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι κατά την περίοδο 1999-2012, η περιφέρεια της μέσης των ανδρών αυξήθηκε, κατά μέσο όρο 2 εκατοστά, ενώ των γυναικών αυξήθηκε κατά 3,8 εκατοστά, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό επί των ανδρών. Το 1999, το 46,4% των Αμερικανών θεωρείτο παχύσαρκο ή με τάσεις παχυσαρκίας. Μέχρι το 2012, το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 54,2%.

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία από 32.816 ενήλικες άνδρες και μη-έγκυες γυναίκες και δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η στέρηση ύπνου, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και κάποια σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ευρέως είναι πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Καταστροφική η επίδραση του ρατσισμού απέναντι στους παχύσαρκους

Παχυσαρκία: Ο πλανήτης επιστρατεύει την άσκηση & τα σχολεία «κουρεύουν» την γυμναστική

Δείτε ποιες είναι οι ταινίες που μας... παχαίνουν!

Η έλλειψη ύπνου στην εφηβεία ανοίγει τον δρόμο στην παχυσαρκία