ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Επικίνδυνη η άγνοια των ανδρών για τους κινδύνους της παχυσαρκίας

Επικίνδυνη η άγνοια των ανδρών για τους κινδύνους της παχυσαρκίας

Διαφορετικά αξιολογούν τα δυο φύλα την υγεία τους, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει, εν μέρει, τον λόγο που οι γυναίκες ζουν περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Όπως διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 1.500 ενήλικες, οι γυναίκες αξιολογούν τον εαυτό τους ως λιγότερο υγιή, παρόλο που τείνουν να ζουν περισσότερο, ενώ οι άνδρες θεωρούν τον εαυτό τους εξαιρετικά υγιή, ενδεχομένως γιατί είναι πιθανότερο να μην αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ερευνητή ψυχιατρικής Shervin Assari, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι άνδρες αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που σχετίζεται με θέματα υγείας με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι γυναίκες, κι αυτό γιατί «ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος με τρόπο που να προστατεύει τους άνδρες από την αντίληψη του κινδύνου».

Όσον αφορά την παχυσαρκία, οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες για τις επιπτώσεις της νόσου στην υγεία τους συγκριτικά με τους άνδρες και γι’ αυτό αποφασίζουν συχνότερα πιο δραστικές λύσεις για την αντιμετώπισή της, όπως οι βαριατρικές επεμβάσεις για την απώλεια του πλεονάζοντος βάρους.

«Οι γυναίκες είναι γενικά πολύ πιο επιμελείς από τους άνδρες σε θέματα που άπτονται της υγείας τους, όπως άλλωστε και της υγείας των οικείων τους, ενδεχομένως λόγω της φύσης τους. Σκέφτονται τη μελλοντική υγεία τους, καθώς είναι περισσότερο ενημερωμένες για τις συνέπειες της παχυσαρκίας στον οργανισμό, οι οποίες αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, έχουν πρότυπα ομορφιάς και δεν παύουν ποτέ να τα επιδιώκουν» διευκρινίζει ο γενικός χειρουργός και ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας Δρ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.

bigstock Man eating spaghetti overeati 115846301

Τα παραπάνω αποδείχθηκαν και από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, οι οποίοι θέλησαν να καταλάβουν γιατί το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους –η οποία περιλαμβάνει επεμβάσεις που είτε περιορίζουν την ποσότητα της τροφής που μπορεί να ληφθεί είτε μειώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και κατ’ επέκταση των προσλαμβανόμενων θερμίδων– είναι γυναίκες, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας τους δεν είναι μεγαλύτερα από εκείνα των ανδρών.

Οι ερευνητές, έχοντας στη διάθεσή τους στοιχεία 190.705 Αμερικανών παχύσαρκων ασθενών, από τους οποίους το μεγαλύτερο ποσοστό είχε υποβληθεί σε γαστρική παράκαμψη (93%) και το υπόλοιπο σε γαστρικό μανίκι (7%) από το 1998 έως το 2010, διερεύνησαν τους μη βιολογικούς παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται το μικρότερο ποσοστό των ανδρών που αναζητούν τη χειρουργική επιλογή για τη μείωση του βάρους τους.

Η μελέτη, η οποία έχει δημοσιευθεί στο Journal of Laparoendoscopic & Advanced Surgical Techniques, κατάφερε να εντοπίσει δημογραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη ύπαρξη της σημαντικής στατιστικής διαφοράς που υπάρχει μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που υποβάλλονται σε βαριατρικές επεμβάσεις.

Ειδικότερα, στους παράγοντες που επηρεάζουν την παρατηρούμενη ανισότητα υποβολής των δύο φύλων σε τέτοιου είδους επεμβάσεις περιλαμβάνονται η χειρουργική καταλληλότητα, η ηλικία, η ασφαλιστική κάλυψη, η ευαισθητοποίηση για την υγεία και η αντίληψη της εικόνας του σώματος.

Ο κύριος συντάκτης της μελέτης, καθηγητής χειρουργικής Santiago Horgan, MD, επικεφαλής του τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, ανέφερε ότι οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ενημερωμένες και πολύ πιο πρόθυμες να εξετάσουν την πιθανότητα να δοκιμάσουν τη χειρουργική απώλειας βάρους σε μικρότερη ηλικία από τους άνδρες, οι οποίοι αντίθετα έχουν την τάση να σκέπτονται αυτό το ενδεχόμενο αφού έχει κλονιστεί η υγεία τους από νοσήματα που συνοδεύουν την παχυσαρκία.

bigstock Fat Business Man Use Scale To 66282088

Ορμώμενος από τα ευρήματα, ο Δρ. Σπηλιόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους άνδρες για την ελλιπή ενημέρωσή τους, και επισημαίνει την ανάγκη ευαισθητοποίησής τους σχετικά με τις επιπλοκές που επιφέρει η παχυσαρκία στην υγεία τους, μεταξύ των οποίων είναι ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η άπνοια ύπνου και η αρθρίτιδα.

«Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ανδρών είναι ικανοποιημένοι από την υγεία τους, όπως έχει καταδείξει άλλωστε και μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας, οι παχύσαρκοι άνδρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για έλεγχο του βάρους τους. Έχουν μια λανθασμένη αντίληψη για το σώμα τους, θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο ως κάποια ηλικία, με συνέπεια να μην αναζητούν εγκαίρως τη συνδρομή της ιατρικής προκειμένου να αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους. Και η βαριατρική χειρουργική μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη βελτίωση των παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία» τονίζει ο Δρ. Σπηλιόπουλος.

Όταν όμως ξεκινήσει η φθορά του σώματος λόγω ηλικίας και κάνουν την εμφάνισή τους παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία και που υποχρεώνουν σε ριζικές αλλαγές στη ζωή τους, οι παχύσαρκοι, ακόμα και οι υπέρβαροι, άνδρες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου τους. Τότε η ψαλίδα στενεύει. Και πάλι όμως οι γυναίκες που επιλέγουν να χειρουργηθούν για να πετύχουν ένα φυσιολογικό βάρος είναι πολύ περισσότερες. Η αναλογία 80 προς 20 τοις εκατό μετατρέπεται σε 70 προς 30 τοις εκατό.

Ένας άλλος πιθανός λόγος για το υψηλότερο ποσοστό των γυναικών που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική είναι η μεγαλύτερη καταλληλότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι παρέπεμψαν σε μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα και η οποία αφορούσε τη διερεύνηση των τάσεων που έχουν οι διαφορετικές φυλές για υποβολή σε βαριατρική χειρουργική στις ΗΠΑ. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η αναλογία των γυναικών που ήταν κατάλληλες για βαριατρική επέμβαση από το 1999 έως το 2010 ήταν μεγαλύτερη.

Σημαντικό όμως ρόλο στην αναλογία ανδρών/γυναικών που υποβάλλονται σε επέμβαση απώλειας βάρους παίζει και η οικονομική κατάστασή τους, καθώς σε χώρες με χαμηλότερο μέσο εισόδημα έχει παρατηρηθεί σημαντικά υψηλότερο ποσοστό γυναικών που παίρνουν την απόφαση να χειρουργηθούν. Το ίδιο και ορισμένες εθνικές ομάδες, εύρημα που δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένες πολιτιστικές και φυλετικές διαφορές που μπορεί να επιτείνουν αυτή την ανισότητα.

Διαβάστε επίσης:

Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με 13 μορφές καρκίνου

BEST OF NETWORK