ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η "μάστιγα" που σαρώνει τους ογκολόγους γιατρούς σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον το 70% των νεαρών γιατρών που ειδικεύονται στην ογκολογία εκδηλώνουν γρήγορα στην καριέρα τους συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ιατρική Ογκολογία (European Society for Medical Oncology – ESMO).

Η "μάστιγα" που σαρώνει τους ογκολόγους γιατρούς σε όλη την Ευρώπη

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 600 γιατροί-ογκολόγοι ηλικίας κάτω των 40 ετών από διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Διαπιστώθηκε ότι το 84% των γιατρών αυτών στην κεντρική Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης (σύνδρομο burnout), ενώ το ποσοστό πέφτει στο 50% περίπου, μεταξύ των ογκολόγων στην βόρεια Ευρώπη.

Η ογκολογία είναι ένας κλάδος της ιατρικής που είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και κυρίως εμπεριέχει αυξημένα επίπεδα στρες, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ Susana Banerjee. Οι ογκολόγοι λαμβάνουν καθημερινά πολύπλοκες αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση του καρκίνου των ασθενών τους, εποπτεύουν τη χρήση τοξικών θεραπειών, εργάζονται πολλές ώρες και συνεχώς αντιμετωπίζουν ασθενείς που υποφέρουν και -εν τέλει- πεθαίνουν.

Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλουν στο σύνδρομο burnout των ογκολόγων περιλαμβάνουν τις ανεπαρκείς διακοπές και την έλλειψη "προσωπικού χρόνου", την κακή ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής, τα αυξημένα επεισόδια σύγκρουσης τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στο σπίτι, το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον (όπως ένα μικρό/ελλιπές εργατικό δυναμικό ή η έλλειψη πόρων) και η έλλειψη υπηρεσιών υποστήριξης των γιατρών.