ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμιο σχέδιο για την εξάλειψη της λύσσας

Τον τρόπο να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να εξαλείψουν "μια και καλή" την λύσσα σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζει ότι βρήκε ομάδα εξειδικευμένων γιατρών για την επικίνδυνη ασθένεια που προκαλεί τον θάνατο τουλάχιστον 69.000 ανθρώπων ετησίως, και η οποία μεταδίδεται κατά κανόνα από μολυσμένα σκυλιά στον άνθρωπο μέσω δαγκώματος.

Παγκόσμιο σχέδιο για την εξάλειψη της λύσσας

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν εφαρμοστεί ένα πλάνο μαζικού και ταυτόχρονου εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% των ζώων στις περιοχές εκείνες του πλανήτη που παρουσιάζονται τα περισσότερα κρούσματα (Ινδία, Αφρική και Ασία), τότε είναι δυνατόν η λύσσα να εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια από κάθε σημείο της Γης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να εξαλείψει την θανατηφόρα ασθένεια σε ποσοστό 98% παγκοσμίως, όπως επισήμανε ο Guy Palmer, επικεφαλής του πανεπιστημίου "Paul. G. Allen" που ειδικεύεται στην παγκόσμια υγεία των ζώων.

Ο πρωταρχικός στόχος της διεθνούς αυτής προσπάθειας θα είναι ο μαζικός εμβολιασμός των σκύλων σε χώρες όπου ενδημεί η λύσσα. Έτσι θα δημιουργηθούν ζώνες απαλλαγμένες πλήρως από την ασθένεια. Στην συνέχεια το μέγεθος αυτών των ζωνών θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά και οι διάφορες ζώνες να συγχωνευτούν σε μια μεγαλύτερη περιοχή απαλλαγμένη από την ασθένεια, μέχρι ολόκληρος ο πλανήτης να απαλλαχθεί από την λύσσα.

Πρόκειται βέβαια για ένα σχέδιο που θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εφόσον αποφασιστεί να τεθεί σε εφαρμογή και θα χρειαστεί και την άψογη συνεννόηση και ταυτόχρονη δράση υγειονομικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 40% των θυμάτων από τον ιό της λύσσας είναι παιδιά, σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.