ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεκρός από ιό λύσσας της νυχτερίδας στην Αυστραλία – Πώς μεταδίδεται και πότε είναι θανατηφόρος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μνήμες… Wuhan και πανδημίας ξυπνάει ένας πρόσφατος θάνατος στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας

Νεκρός από ιό λύσσας της νυχτερίδας στην Αυστραλία – Πώς μεταδίδεται και πότε είναι θανατηφόρος

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για κρούσμα ενός σπάνιου αλλά άκρως θανατηφόρου ιού: του αυστραλιανού ιού λύσσας της νυχτερίδας (Australian Bat LyssaVirus - ABLV).

Ο άνδρας πέθανε αφού δαγκώθηκε από μια νυχτερίδα του είδους «ιπτάμενη αλεπού» (βλ. κεντρική φωτογραφία), σηματοδοτώντας μόλις τον τέταρτο καταγεγραμμένο ανθρώπινο θάνατο από ABLV στην Αυστραλία. Η υπόθεση έχει προκαλέσει ανησυχία στο κοινό σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί ο χειρισμός νυχτερίδων και υπογράμμισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτήν την ασθένεια που μοιάζει με λύσσα.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι ο ιός της λύσσας της νυχτερίδας, πώς εξαπλώνεται, ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε και ποια θεραπεία -εάν υπάρχει- είναι διαθέσιμη.

Τι είναι ο ιός της λύσσας της νυχτερίδας και πώς μεταδίδεται στους ανθρώπους;

Ο ιός της λύσσας της νυχτερίδας είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που σχετίζεται στενά με τον ιό της λύσσας. Βρίσκεται στις νυχτερίδες και μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω δαγκώματος ή γρατσουνιάς.

Στοιχεία μετάδοσης:

  • Ο ιός υπάρχει στο σάλιο και τον νευρικό ιστό μολυσμένων νυχτερίδων
  • Η ανθρώπινη μόλυνση συνήθως ακολουθεί δάγκωμα, γρατσουνιά ή έκθεση βλεννογόνων μεμβρανών στο σάλιο νυχτερίδας
  • Όλες οι αυστραλιανές ιπτάμενες αλεπούδες και οι εντομοφάγες νυχτερίδες θεωρούνται πιθανοί φορείς

Είναι σημαντικό ότι ακόμη και φαινομενικά υγιείς νυχτερίδες μπορούν να φέρουν τον ιό ABLV και τα μολυσμένα ζώα μπορεί να μην εμφανίζουν εμφανή σημάδια ασθένειας πριν από την μετάδοση.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο ιός της λύσσας των νυχτερίδων στους ανθρώπους;

Τα συμπτώματα του ιού της λύσσας των νυχτερίδων στους ανθρώπους μοιάζουν πολύ με εκείνα της λύσσας. Μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, η ασθένεια είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα.

Αρχικά συμπτώματα (εντός ημερών έως εβδομάδων από την έκθεση):

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Αδιαθεσία

Προοδευτικά νευρολογικά συμπτώματα:

  • Μυρμήγκιασμα, πόνος ή μούδιασμα στο σημείο έκθεσης
  • Μυϊκή αδυναμία ή παράλυση
  • Σύγχυση, διέγερση ή παραλήρημα
  • Κρίσεις και κώμα

Επειδή ο ιός προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, η επιδείνωση είναι ταχεία μόλις ξεκινήσουν τα συμπτώματα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο θάνατος είναι ζήτημα ημερών.

Έλαβε θεραπεία ο άνδρας στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας;

Ο άτυχος άνδρας φέρεται να μην ζήτησε ιατρική φροντίδα μετά το δάγκωμα, κάτι που πιθανότατα συνέβαλε στο θανατηφόρο αποτέλεσμα. Ο ιός της λύσσας της νυχτερίδας μπορεί να προληφθεί με έγκαιρη θεραπεία μετά την έκθεση, αλλά μόλις εμφανιστούν συμπτώματα, δεν υπάρχει θεραπεία.

Θεραπεία και πρόληψη:

  • Πρόληψη μετά την Έκθεση (PEP): Ένας συνδυασμός εμβολίου κατά της λύσσας και ανοσοσφαιρίνης λύσσας, που χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά την έκθεση μπορεί να αποτρέψει τη θανατηφόρα εξέλιξη της μόλυνσης.
  • Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία μόλις εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα.

Ο εμβολιασμός πριν από την έκθεση συνιστάται για άτομα που χειρίζονται τακτικά νυχτερίδες, όπως φροντιστές άγριων ζώων και κτηνιάτρους.

Το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας τονίζει την ανάγκη άμεσης ιατρικής αξιολόγησης μετά από οποιοδήποτε δάγκωμα ή γρατσουνιά νυχτερίδας, ανεξάρτητα από τη φαινομενική σοβαρότητά του.

Bat

Πόσο συχνός είναι ο ιός της λύσσας της νυχτερίδας στην Αυστραλία;

Ο ιός της λύσσας της νυχτερίδας είναι εξαιρετικά σπάνιος στους ανθρώπους, αλλά ανιχνεύεται συχνότερα σε νυχτερίδες.

Στοιχεία δημόσιας υγείας:

  • Μόνο τρεις θάνατοι ανθρώπων αναφέρθηκαν στην Αυστραλία πριν από το 2025 (το 1996, το 1998 και το 2013)
  • Περίπου το 1% των άγριων νυχτερίδων που ελέγχθηκαν φέρουν τον ιό ABLV
  • Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος μεταξύ των ανθρώπων που χειρίζονται ή επιχειρούν να σώσουν νυχτερίδες χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό

Το θανατηφόρο κρούσμα στη Νέα Νότια Ουαλία αποτελεί υπενθύμιση ότι, αν και σπάνιος, ο ιός ABLV είναι άκρως επικίνδυνος και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα μετά από οποιαδήποτε ύποπτη έκθεση.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορείτε να κολλήσετε τον ιό ABLV χωρίς να σας έχει δαγκώσει νυχτερίδα;

Ναι, αν και αυτό είναι ακόμα πιο σπάνιο. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί εάν το σάλιο της νυχτερίδας έρθει σε επαφή με πληγωμένο δέρμα ή βλεννογόνους (μάτια, μύτη, στόμα), όχι μόνο από δαγκώματα ή γρατζουνιές.

Είναι ο ιός της λύσσας της νυχτερίδας μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Όχι. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις μετάδοσης του ιού ABLV από άτομο σε άτομο.

Μετά από πόσες μέρες εμφανίζονται συμπτώματα του ιού της λύσσας της νυχτερίδας;

Η περίοδος επώασης μπορεί να κυμαίνεται από αρκετές ημέρες έως πάνω από ένα έτος (!), αλλά συνήθως κυμαίνεται από 3 έως 8 εβδομάδες.

Μπορούν τα κατοικίδια να κολλήσουν τον ιό της λύσσας των νυχτερίδων;

Αν και εξαιρετικά ασυνήθιστο, η μετάδοση σε ζώα είναι θεωρητικά πιθανή. Τα σκυλιά ή οι γάτες που δαγκώνονται από νυχτερίδες πρέπει να μεταφέρονται αμέσως σε κτηνίατρο.

Πρέπει να αποφεύγω όλες τις νυχτερίδες;

Όχι, αλλά ποτέ μην αγγίζετε νυχτερίδες εκτός εάν είστε εκπαιδευμένοι και εμβολιασμένοι. Εάν βρείτε μια τραυματισμένη ή άρρωστη νυχτερίδα, επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές άγριας ζωής.

Συμπέρασμα

Ο πρόσφατος θάνατος στη Νέα Νότια Ουαλία έχει φέρει στο προσκήνιο τον ιό της λύσσας των νυχτερίδων, μια θανατηφόρα ασθένεια που μπορεί όμως να προληφθεί. Αν και σπάνιος, ο ιός ABLV έχει σοβαρές συνέπειες όταν η φροντίδα μετά την έκθεση καθυστερήσει. Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας συμβουλεύουν έντονα να μην αγγίζετε νυχτερίδες χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και προστατευτικά μέτρα.

Εάν για κάποιον λόγο έρθετε σε άμεση δερματική επαφή με νυχτερίδα, η άμεση ιατρική αξιολόγηση είναι κρίσιμη.

Πηγές:
theguardian.com
nsw.gov.au (1)
nsw.gov.au (2)
cdc.gov
gov.au (3)