ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες 2015 στο Μπακού

Σε δείπνο που παρέθεσε η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν κυρία Mehriban Aliyeva, Πρόεδρος του Ιδρύματος Heydar Aliyev και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, παρουσίασε ως επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των «Ευρωπαϊκών Αγώνων BAKU 2015» την πορεία προετοιμασίας της πόλης του Μπακού για να υποδεχθεί τους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015.

Δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες 2015 στο Μπακού

6.000 αθλητές από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για 17 ημέρες, από τις 12 Ιουνίου 2015, θα αγωνιστούν σε 20 ολυμπιακά και μη αθλήματα σε μια πρωτοποριακή, καινοτόμα και σύγχρονη σημαντική αθλητική διοργάνωση.

Η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν, κυρία Mehriban Aliyeva, στην ομιλία της αναφερόμενη στην ευθύνη διοργάνωσης των αγώνων από το Αζερμπαϊτζάν τόνισε ότι:

«Παρά το γεγονός ότι το Ολυμπιακό Ιδεώδες γεννήθηκε στην Αθήνα, η Ευρώπη δεν είχε τους δικούς της αγώνες και εμείς στο Αζερμπαϊτζάν είμαστε υπερήφανοι που η χώρα μας λαμβάνει αυτή την ιστορική ευκαιρία να οργανώσει τους αγώνες. Αυτή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής υποδέχθηκαν οι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν με χαρά και υποστήριξη».

Επίσης, η κυρία Aliyeva αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι ενισχύονται στους τομείς της ενέργειας, του πολιτισμού και αθλητισμού, στηριζόμενες στον αλληλοσεβασμό και το αμοιβαίο ενδιαφέρον, όπως είπε:

«Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πολλά πεδία, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και επιστημονικά. Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε κρίσιμους τομείς, ιδίως στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζάν για την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρο του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά και ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου στην αγαπητή μου φίλη κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την πολύτιμη συνεισφορά της. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί στο πρόσωπο της βρήκα μια πραγματική φίλη με την οποία για χρόνια είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία τόσο στο πλαίσιο των δράσεων της UNESCO όσο και μεταξύ μας».

Στο δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης, χαιρετισμούς έκαναν ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Άντζελα Γκερέκου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος και η Ολυμπιονίκης και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, η κα. Βούλα Κοζομπόλη.
Μ

εταξύ των καλεσμένων της Πρεσβείας και της Α.Ε. κ. Rahman Mustafavey Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, ήταν ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν κ. Azad Rahimov, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η Υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα. Σοφία Βούλτεψη, οι βουλευτές κα Μ. Αντωνίου, κ. Κυριάκος Βιβδιδάκης και κ. Αλέξης Μητρόπουλος, οι ευρωβουλευτές κ. Μ. Κεφαλογιάννης, κ. Δ. Παπαδημούλης, κ. Ν. Μαριάς και επιφανείς προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο όπως και από το χώρο του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων ο κ. Β. Βαρδινογιάννης με τη σύζυγο κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο κ. Β. Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», κυρία Ρόδη Κράτσα, ο πρώην υπουργός κύριος Απόστολος Κράτσας, ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος Επικεφαλής του Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, o Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, η Πρόεδρος του Tyre Foundation, κυρία Maha El Khalil Chalabi, ο Μίμης Πλέσσας και η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ, ο Σάκης Ρουβάς και η Κάτια Ζυγούλη, ο Γενικός Διευθυντής της Media Strom κ. Νίκος Ράδης, κ.ά.

Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο κ. Αλέξης Κωστάλας.