ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνής συνάντηση: Το μέλλον ανήκει στις συμμετοχικές κοινωνίες

Διεθνής προπαρασκευαστική συνάντηση με πρωτοβουλία του “Club de Madrid” και του “Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi”, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ενόψει της παγκόσμιας κινητοποίησης για τη διατύπωση των νέων αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας μετά το 2015.
Διεθνής συνάντηση: Το μέλλον ανήκει στις συμμετοχικές κοινωνίες

Διεθνής προπαρασκευαστική συνάντηση με πρωτοβουλία του “Club de Madrid” και του “Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi”, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ενόψει της παγκόσμιας κινητοποίησης για τη διατύπωση των νέων αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας μετά το 2015.

Η Συνάντηση αυτή αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στο πρώτο φόρουμ με θέμα τις «Συμμετοχικές κοινωνίες» που έγινε πριν από μερικούς μήνες στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, και το δεύτερο φόρουμ με το ίδιο θέμα, που θα γίνει και πάλι στο Μπακού, τον ερχόμενο Απρίλιο.Η έναρξη της Συνάντησης πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης χθες Παερασκευή, υπό την αιγίδα του ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία της η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που μεταξύ άλλων είπε:«... Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας και να αντιληφθούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η έννοια της συμμετοχικής κοινωνίας όπου κάθε πολίτης θα έχει ρόλο και ίσες ευκαιρίες. Πάνω απ’ όλες τις οικουμενικές επιταγές, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην διαφορετικότητα είναι κρίσιμος, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά, να εξασφαλίσουμε την ισότητα όλων των ανθρώπων, παιδιών ή ενηλίκων, ανδρών ή γυναικών, ντόπιων ή ξένων... Επιλέξαμε ως χώρο της συνάντησης μας το Μουσείο της Ακρόπολης, στην καρδιά της Αθήνας, τη γενέτειρα της δημοκρατίας για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα κινητοποίησης και ελπίδας, για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας στους δύσκολους καιρούς μας... Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν στοιχεία που ενώνουν τους ανθρώπους και στοιχεία που τους χωρίζουν. Η κατανόηση αυτών των προκλήσεων βοηθούν, οργανώσεις όπως η δική μας, να βρουν τρόπους με τους οποίους οι παρεμβάσεις τους θα δώσουν θετική ώθηση στο χτίσιμο της ειρήνης στις κοινωνίες του μέλλοντος... Οι συνεχείς προσπάθειες των δυο οργανώσεων, του “Club de Madrid” και του “ Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi”, ειδικά στον τομέα του διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα σε χαρισματικούς ηγέτες και σε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες... Το ίδρυμά μας θα ήθελε να υπογραμμίσει τη σημασία της παιδείας σε όλες τις κοινωνικές διαδικασίες.

Η στενή συνεργασία μας με την UNESCO και οι δράσεις μας με βάση πάντα τις προτεραιότητές της, μας καθοδηγούν να εντοπίζουμε προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τo “Education for all Global Monitoring Report” πρέπει να δοθεί έμφαση στην ύπαρξη ίσων δυνατοτήτων πρόσβασης στην εκπαίδευση και στα σχολεία για παιδιά και νέους. Ειδικότερα, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει έντονα την ανεργία, η ευημερία των νέων εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από τις ικανότητες που θα τους προσφέρει η εκπαίδευση και η εξάσκηση. Η UNESCO υπενθυμίζει ότι η παιδεία δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία αλλά και με την προετοιμασία των νέων για τη ζωή, δίνοντάς τους ευκαιρίες να βρουν αξιοπρεπή εργασία και να βοηθήσουν τις κοινότητές τους ν’ αναπτυχθούν Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε κι εμείς στο έργο του “Club de Madrid” και του “ Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi”, φέρνοντας τις αναφορές της UNESCO στο επίκεντρο του διαλόγου, μέσα στους επόμενους μήνες...».

Σύντομο χαιρετισμό στη Συνάντηση απηύθυναν ο υπουργός Πολιτισμού, κύριος Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, η Πρόεδρος Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, οι οποίοι μεταξύ άλλων εξέφρασαν την ευχή οι ανθρωπιστικές αξίες και τα ιδεώδη της δημοκρατίας που γεννήθηκαν σ’ αυτό τον τόπο, κάτω από την Ακρόπολη, να αποτελέσουν φωτεινό φάρο για τις κοινωνίες του μέλλοντος .

Εν συνεχεία έλαβαν τον λόγο οι βασικοί ομιλητές της Συνάντησης, η Προέδρος του “Club de Madrid”, πρώην Πρόεδρος της Λεττονίας, δρ. Vaira Vike-Freiberga, και ο δρ. Ismail Serageldin, Πρόεδρος του “Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi” και Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Τον συντονισμό της Συνάντησης έκανε η ευρωβουλευτής κυρία Ρόδη Κράτσα, ενώ τον μουσικό επίλογό της Συνάντησης ανέλαβαν ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου με την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού που τον συνόδεψε στο πιάνο.Εκτός από την ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης η Προέδρος του “Club de Madrid”, δρ. Vaira Vike-Freiberga, και ο δρ. Ismail Serageldin, Πρόεδρος του “Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi” είχαν συναντήσεις με μέλη των δυο οργανισμών και έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που ήρθαν στην Αθήνα με αυτή την ευκαιρία ήταν : Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Rexher Meidani, o πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Petar Stoyanov, ο πρώην Πρόεδρος της Ρουμανίας, Emil Constantinescu, η Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Γεωργίας, Giuli Alasania, η Πρόεδρος του Libyan Civil Forum, Farida Allaghi, o Πρόεδρος του Global Ethics. Net, o Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τέχνης και Επιστημών, Ivo Slaus, o διευθυντής του Ινστιτούτου Ισλαμικών Μελετών, Ahmad Naseem Shah, ο διευθυντής του “Society for Interantional Development”, Stefano Prato, ο Πρέσβης Walter Fust, η διευθύντρια του ‘Club de Madrid”, Maria –Elena Ayuero, κ.ά.

Τo “Club de Madrid” ιδρύθηκε τo 2001 στη Μαδρίτη. Είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που αποτελείται από 96 πρώην Προέδρους και Πρωθυπουργούς Κρατών από 63 διαφορετικές χώρες, και είναι το μεγαλύτερο φόρουμ πρώην αρχηγών κρατών που συγκεντρώθηκαν για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ανάγκη στήριξης ανάμεσα σε ηγέτες σε δύο βασικούς τομείς: τη δημοκρατική ηγεσία και την αντιμετώπιση κρίσεων.

Το «Διεθνές Κέντρο Nizami Ganjavi» έχει αφιερωθεί στη μελέτη του Αζέρου ποιητή Nizami Ganjavi, ο οποίος γεννήθηκε και έδρασε τον 12 ο αιώνα. Η προβολή των αξιών και της έκφρασης του έργου του, καθώς και η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των λαών είναι ο βασικός σκοπός τού Κέντρου.