ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30 χρόνια Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα»

«Η ζωή και ενός μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι»: Αυτό ήταν το μήνυμα της επετειακής εκδήλωσης για τα 30 χρόνια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», που πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

30 χρόνια Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα»

«Η επέτειος των 30 χρόνων της Ελπίδας και οι εκδηλώσεις που ξεκινούν από σήμερα θέλουν να τιμήσουν τη συμμετοχή όλων σε αυτή την προσπάθεια. Νιώθω σαν να ήταν χθες τα πρώτα μας δειλά βήματα από το 1990», επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος των Συλλόγων Ελπίδα και Όραμα Ελπίδας, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Επιπλέον η κυρία Βαρδινογιάννη υπογράμμισε: «Ταπεινά υποκλίνομαι στον ανώνυμο Έλληνα που προσφέρει από το υστέρημά του. Είμαι πραγματικά υπερήφανη να βλέπω κάθε μέρα ότι η ελπίδα μεγαλώνει και να μεταδίδεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

«Θα ήθελα να σας καλέσω εγώ και όλη η οικογένεια της "Ελπίδας" να δώσουμε μια σιωπηλή υπόσχεση πως θα παραμείνουμε ενωμένοι για χάρη των παιδιών που συνεχίζουν τη μάχη τους κατά του καρκίνου. Ας αφιερώσουμε μια μικρή προσευχή το κάθε παιδί που νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

«Αισθάνομαι επίσης ευγνωμοσύνη απέναντι στη μητέρα μου που μου δίδαξε το πρώτο μάθημα αλληλεγγύης , από αυτό έπαιρνα δύναμη ακόμα και μέσα από το πιο βαθύ σκοτάδι κι από τη φράση "η ζωή κι ενός μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεστε". Η φράση αυτή ήταν και θα είναι πάντα η πυξίδα μας», κατέληξε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε: «Πριν από 30 χρόνια, ξεκίνησε μια προσπάθεια η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχείς επιτυχίες, από συνεχή διεύρυνση των δυνατοτήτων τις οποίες παρέχει ο φορέας. Είναι μια προσπάθεια η οποία έχει αγκαλιαστεί από όλο τον κόσμο και νομίζω θα συνεχίσει για πολλές δεκαετίες ακόμα.

Η προσπάθεια αυτή έχει μια συνεχή βελτίωση, έχει μια συνεχή αντιστοίχηση με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και την εφαρμογή αυτής της προόδου στην προσπάθεια για πρόληψη και για θεραπεία γι' αυτά τα μικρά παιδιά και θεωρούμε πραγματικά ότι αυτή η προσπάθεια όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί αλλά πρέπει να συνεχιστεί με επιτυχία».

Ακόμη σημείωσε: «Νομίζω ότι μπορεί να πει κανείς ότι είναι η μοναδική προσπάθεια η οποία δεν υπήρξε σε καμία της φάση σε αντιπαράθεση ή σε ανταγωνιστική σχέση με την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία με την αντίστοιχη πραγματικά δουλειά που γίνεται είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο δημόσιο τομέα για την αντιμετώπιση γενικότερα της υγείας και της περίθαλψης, ειδικότερα για τα θέματα του καρκίνου και ακόμα ειδικότερα για τον καρκίνο των μικρών παιδιών».

«Το δημόσιο σύστημα υγείας και οι ιδιωτικοί φορείς προσπαθούν πραγματικά να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει. Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε και να προσπαθήσουμε ούτως ώστε αυτό τον μεγάλο, που λέμε, καρκίνο σιγά-σιγά να τον αποβάλλουμε από τη ζωή μας», κατέληξε ο κ. Φλαμπουράρης.

Το δικό του μήνυμα μέσω βίντεο έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «εδώ και 30 χρόνια ο Σύλλογος Φίλων παιδιών με Καρκίνο "Ελπίδα" αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και με το σπουδαίο έργο του έχει χαρίσει ελπίδα και χαμόγελα σε χιλιάδες παιδιά κι έχει αποτελέσει πολύτιμο στήριγμα για τις οικογένειές τους. Ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την Μαριάννα Βαρδινογιάννη «ψυχή του συλλόγου», ευχήθηκε σε εκείνη και στους συνεργάτες της «να συνεχίσουν να προσφέρουν ελπίδα για πολλά ακόμα χρόνια». «Θα είμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο γιατί το αξίζουν και γιατί η ζωή ενός μόνο παιδιού αξίζει κάθε προσπάθεια», υπογράμμισε.

Την σημαντική προσφορά και το έργο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο "Ελπίδα" εξήρε επίσης η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μέσω χαιρετισμού που απηύθυνε.

«Η ανιδιοτελής δράση που ανέπτυξαν διαχρονικά όλοι οι φίλοι του συλλόγου έκανε εκατοντάδες παιδιά να αισθανθούν πως δεν είναι μόνα στην δική τους καθημερινή μάχη, δίνοντάς τους το θάρρος, τη δύναμη και την ελπίδα προκειμένου να παλέψουν και εντέλει να βγουν νικητές από τη δοκιμασία», επισήμανε από την πλευρά της η σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άντρη Αναστασιάδη. «Η πολυποίκιλη προσφορά του συλλόγου αναγνωρίζεται διεθνώς καταξιώνοντας την Ελλάδα στον τομέα της επιστήμης και της μάχης κατά του καρκίνου, της κοινωνικής προσφοράς και του ανθρωπισμού», προσέθεσε.

Η κυρία Αναστασιάδη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη: όπως είπε, πέρα από την «βαθιά και στενή φιλία» με την οποία συνδέονται, τις ενώνει πάνω απ' όλα «το όραμα και ο σκοπός της διπλής ελπίδας».

Μήνυμα έστειλε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, τονίζοντας ότι «την παρουσία της "Ελπίδας" αυτά τα 30 χρόνια την έχουμε όλοι μας αισθανθεί ευεργετική στην πατρίδα μας. Θα πρέπει όλοι τους να είναι βέβαιοι ότι ο σπόρος που έσπειραν και το χωράφι που όργωσαν θα δώσει καρπούς στην κοινωνία μας και στις καρδιές των ανθρώπων».

«Οι ζωές που σώθηκαν χάρη στην έμπνευση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη είναι πολύ περισσότερες και αγγίζουν τα όρια της αιωνιότητας γιατί δίνουν συνέχεια. Εύχομαι η ‘'Ελπίδα'' να γίνει βάση ώστε μια κοινωνία να είναι πραγματικά λαϊκή, πραγματικά ελπιδοφόρα και έτσι φτιαγμένη ώστε η Μαριάννα να είναι η πρώτη που το ξεκίνησε και η τελευταία που θα χρειάζεται σε αυτόν τον κόσμο για να μπορούνε όλα τα παιδιά να παλεύουν τον καρκίνο επί ίσοις όροις με όλους τους υπόλοιπους», επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

«Την ευγνωμοσύνη της» προς την κ. Βαρδινογιάννη για το έργο και την προσφορά της εξέφρασε η γενική διευθύντρια της UNESCO, Όντρει Αζουλέι, μέσω μηνύματος που έστειλε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Institut National du Cancer-Paris καθηγητής Νταβίντ Καγιάτ.