ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το κόστος της αντισύλληψης παίζει πρωταρχικό ρόλο στις εφηβικές εγκυμοσύνες και τις εκτρώσεις

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, το ποσοστό στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις εκτρώσεις μεταξύ των εφήβων κοριτσιών μειώνεται σε τεράστιο βαθμό, όταν αυτά έχουν πρόσβαση σε δωρεάν αντισύλληψη.

Το κόστος της αντισύλληψης παίζει πρωταρχικό ρόλο στις εφηβικές εγκυμοσύνες και τις εκτρώσεις

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η δρ Gina Secura και ο δρ Jeffery Peipert από το πανεπιστήμιο Washington στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μέσος όρος σε πανεθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ για τις κοπέλες που μένουν έγκυες χωρίς να το έχουν προγραμματίσει ή/και προχωρούν σε έκτρωση φτάνει τις 158,5 περιπτώσεις ανά 1.000 κορίτσια.

Ωστόσο, η έρευνα σε δείγμα 1.400 κοριτσιών έδειξε ότι, όταν οι κοπέλες είχαν πρόσβαση σε δωρεάν αντισύλληψη, το νούμερο αυτό έπεσε δραματικά στις μόλις 34 περιπτώσεις ανά 1.000 κορίτσια.

Στις 1.400 συμμετέχουσες (εκ των οποίων οι 500 ήταν ηλικίας 14-17 ετών όταν ξεκίνησε η έρευνα και είχαν ήδη μείνει έγκυες μία φορά) δόθηκε η δυνατότητα να ακολουθήσουν δωρεάν την μέθοδο αντισύλληψης της επιλογής τους, συμπεριλαμβανομένης της ενδομήτριας συσκευής (σπιράλ ή αλλιώς intrauterine device – IUD) και των ορμονικών εμφυτευμάτων που μπορούσαν να έχουν διάρκεια ζωής μέχρι και 10 έτη.

Κατά τα επόμενα χρόνια παρακολούθησης των νεαρών κοριτσιών ο μέσος όρος εγκυμοσύνης ήταν στο 19,4 ανά 1.000 άτομα, ενώ ο αντίστοιχος πανεθνικός μέσος όρος ήταν στο 94 ανά 1.000 άτομα. Παράλληλα οι εκτρώσεις μεταξύ των συμμετεχουσών ήταν στο 9,7 ανά 1.000 άτομα με τον πανεθνικό μέσο όρο να φτάνει στο 41,5 ανά 1.000 άτομα.

Από τις συνολικά 56 εγκυμοσύνες που καταγράφηκαν μεταξύ των συμμετεχουσών, στις 25 περιπτώσεις οι κοπέλες χρησιμοποιούσαν την επιλεγμένη μέθοδο αντισύλληψης. Μόλις 2 εξ' αυτών έμειναν έγκυες ενώ χρησιμοποιούσαν την μέθοδο IUD, 13 χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια και 9 χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως όταν το κόστος δεν είναι παίζει ρόλο, οι έφηβες θα επιλέξουν το σπιράλ και τα εμφυτεύματα ορμονών συγκριτικά με λιγότερο αξιόπιστες μεθόδους, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια ή τα προφυλακτικά.

Σχεδόν το75% των εφήβων στη μελέτη επέλεξαν μεθόδους μακράς δράσης. Μόνο το 5% των εφήβων κοριτσιών στην πραγματικότητα έχει τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης:

Λιγότερες εγκυμοσύνες στα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Οι πιο παράδοξες μέθοδοι αντισύλληψης στην Ιστορία (βίντεο)

Χάπι της επόμενης μέρας: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε πριν σας τύχει

Έρχεται το αντρικό αντισυλληπτικό