ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Τα πιο απίθανα τεστ για τα μάτια σας μόνο! (βίντεο)

Η δεύτερη Πέμπτη του Οκτώβρη έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, με στόχο την πληρέστερη πληροφόρηση σχετικά με την τύφλωση και τα προβλήματα όρασης γενικότερα.

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Τα πιο απίθανα τεστ για τα μάτια σας μόνο! (βίντεο)

Για το 2014, η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης γιορτάζεται σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου, με σύνθημα την προστασία από την αποτρέψιμη τύφλωση.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε τέσσερα απίθανα τεστ όρασης.

1. Τυφλή γωνίατυφλή κηλίδα) ονομάζεται το σημείο στο οποίο το οπτικό νεύρο εξέρχεται από το πίσω μέρος του ματιού. Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν υποδοχείς για το φως, επειδή καταλαμβάνεται από το νεύρο. Πώς θα βρείτε την τυφλή γωνία; Κοιτάξτε τον κόκκινο σταυρό με το δεξί σας μάτι, καλύπτοντας το αριστερό με το χέρι σας. Κινηθείτε αργά προς την οθόνη και μετά απομακρυνθείτε αργά από αυτήν. Θα διαπιστώσετε ότι σε μια ορισμένη απόσταση η μπλε κουκκίδα εξαφανίζεται! Αυτή είναι η λεγόμενη τυφλή γωνία.

2. Εστιάστε στη λευκή κουκκίδα στο κέντρο της εικόνας και προσπαθήστε να μην ανοιγοκλείσετε τα μάτια. Τα μάτια διαθέτουν τρία κωνία (υποδοχείς χρώματος): τα κόκκινα, τα πράσινα και τα μπλε. Το λεγόμενο μετείκασμα εμφανίζεται όταν κοιτάζουμε ένα συγκεκριμένο χρώμα για πολλή ώρα και οι υποδοχείς «κουράζονται». Εάν ξαφνικά εμφανιστεί μπροστά μας μια μαυρόασπρη εικόνα, οι υποδοχείς δε λειτουργούν εξίσου καλά κι έτσι βλέπουμε τα αντίθετα χρώματα.

3. Πώς θα δείτε τις φλέβες του ματιού σας. Τα αιμοφόρα αγγεία και οι φλέβες τροφοδοτούν τα κύτταρα του ματιού που είναι ευαίσθητα στο φως ώστε αυτά να παραμείνουν ζωντανά. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία αφήνουν μια «σκιά» επάνω στον αμφιβληστροειδή. Πώς μπορείτε να δείτε αυτές τις μικροσκοπικές φλέβες; Κάντε μια μικρή τρύπα σε ένα κομμάτι χαρτί και κρατήστε το μπροστά από ένα λευκό φόντο, για παράδειγμα την οθόνη του υπολογιστή. Κοιτάξτε μέσα από την τρύπα κουνώντας ελαφρώς το χαρτί. Θα πρέπει να δείτε ένα αχνό πλέγμα γραμμών που μοιάζει με την επιφάνεια ενός φύλλου. Αυτές είναι οι φλέβες του ματιού σας!

4. Πώς θα βρείτε ποιο είναι το «δυνατό» ή κυρίαρχο μάτι σας. Το «δυνατό» μάτι είναι αυτό που παρέχει κατά προτεραιότητα τις οπτικές πληροφορίες. Στο 80% των ανθρώπων κυρίαρχο είναι το δεξί μάτι. Σχηματίστε με τα χέρια σας ένα τρίγωνο. Κοιτάξτε και με τα δύο μάτια ανοιχτά ένα αντικείμενο που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά σας. Το αντικείμενο θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του τριγώνου. Κλείστε μία το ένα μάτι και μία το άλλο. Το κυρίαρχο μάτι βλέπει το αντικείμενο στο κέντρο του τριγώνου.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν έχετε μυωπία, αστιγματισμό ή αχρωματοψία
Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φαίνεται στα... μάτια
Το τέλος των γυαλιών πρεσβυωπίας!