ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατασκεύασαν εγκεφαλικά κύτταρα με Αλτσχάιμερ στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο εγκεφαλικά κύτταρα που παρουσιάζουν τις χαρακτηριστικές δομικές μεταβολές που παρατηρούνται στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Κατασκεύασαν εγκεφαλικά κύτταρα με Αλτσχάιμερ στο εργαστήριο

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς θα διευκολύνει τους ερευνητές να μελετήσουν σε βάθος τη νευροεκφυλιστική νόσο και να βρουν νέα φάρμακα για την αντιμετώπισή της.

Οι ερευνητές Rudolph E. Tanzi και Doo Yeon Kim από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης κατάφεραν να αναπτύξουν τα εγκεφαλικά κύτταρα σε ειδική γέλη, τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να σχηματίζουν δίκτυα όμοια με αυτά που υπάρχουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, αφού είχαν χορηγηθεί στο δείγμα τα εξειδικευμένα γονίδια του Αλτσχάιμερ, άρχισαν να σχηματίζονται πλάκες και σπείρες, χαρακτηριστικά δομικά γνωρίσματα της νόσου.

Έτσι, τα κύτταρα φάνηκε να «μιμούνται» την εγκεφαλική δραστηριότητα που παρατηρείται σε έναν ασθενή με Αλτσχάιμερ.

alz

Το νέο επιστημονικό επίτευγμα θα δώσει νέα ώθηση στην παρασκευή φαρμάκων για το Αλτσχάιμερ, καθώς θα είναι πολύ πιο εύκολο να δοκιμαστούν σε ρεαλιστικές συνθήκες οι δραστικές που μπορούν πιθανώς να αναστείλουν ή και να αντιστρέψουν την εξέλιξη της νόσου.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.