ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε τα κρούσματα και τους θανάτους από Έμπολα σε χάρτη

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού έχει προκαλέσει 4.493 καταγεγραμμένους θανάτους επί των 8.997 κρουσμάτων σε επτά χώρες, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα, τη Νιγηρία, της Σενεγάλη, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Δείτε τα κρούσματα και τους θανάτους από Έμπολα σε χάρτη

Ωστόσο, ο ΠΟΥ ανησυχεί για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε 10.000 ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε στον αναλυτικό διαδραστικό χάρτη με δυνατότητα projection την κατανομή των ύποπτων κρουσμάτων και θανάτων από Έμπολα μέχρι σήμερα.

adasdasd

Πατήστε πάνω στο χάρτη, ενεργοποιήστε την επιλογή "Zoonotic niche map" και πατήστε "Play"

Το χρονικό του Έμπολα

Από ένα μεμονωμένο κρούσμα σε ένα χωριό της Γουινέας έως τους πρόσφατους θανάτους σε Ευρώπη και Αμερική, δείτε ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που στιγμάτισαν το μεγαλύτερο ξέσπασμα του Έμπολα στην Ιστορία.

28 Δεκεμβρίου 2013

Ένα αγόρι δύο ετών χάνει τη ζωή του από αιμορραγικό πυρετό στην επαρχία Guéckédou της νοτιοανατολικής Γουινέας. Λίγες ημέρες μετά, μετά πέθαναν η μητέρα, η αδελφή και η γιαγιά του. Άτομα που παρευρέθηκαν στις κηδείες τους μετέφεραν τον ιό στα γύρω χωριά.

22 Μαρτίου 2014

Ανακοινώνεται επίσημα στη Γουινέα ότι 59 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους και αιτία είναι ο ιός Έμπολα. Εκφράζονται ανησυχίες για εξάπλωση του ιού στη γειτονική Σιέρα Λεόνε.

28 Μαρτίου 2014

Δύο κρούσματα Έμπολα καταγράφονται στη Λιβερία, με τους ασθενείς να έχουν ταξιδέψει προσφάτως στη Γουινέα.

26 Μαΐου 2014

Ο Έμπολα έχει φτάσει στη Σιέρα Λεόνε, επιβεβαιώνει ο ΠΟΥ.

27 Ιουλίου 2014

Η Λιβερία κλείνει τα σύνορά της προκειμένου να προληφθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

8 Αυγούστου 2014

Ο ΠΟΥ ανακοινώνει πως ο Έμπολα αποτελεί πλέον «κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα». Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 1.000.

12 Αυγούστου 2014

Ο ΠΟΥ εγκρίνει διστακτικά τη χρήση πειραματικών φαρμάκων ενάντια στον Έμπολα.

26 Αυγούστου 2014

Το Υπουργείο Υγείας του Κονγκό ενημερώνει τον ΠΟΥ για κρούσματα Έμπολα που καταγράφηκαν στη χώρα. Επιβεβαιώθηκε ωστόσο πως πρόκειται για διαφορετικό στέλεχος του ιού από αυτό που πλήττει τη Δυτική Αφρική.

29 Αυγούστου 2014

Ο ιός φτάνει στη Σενεγάλη.

5 Σεπτεμβρίου 2014

Η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό. Ο ΠΟΥ εκτιμά πως τα κρούσματα λοίμωξης έχουν φτάσει τις 4.000 και οι νεκροί τους 2.100.

26 Σεπτεμβρίου 2014

Ο απολογισμός θανάτου έχει ξεπεράσει τις 3.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. Στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα λοίμωξης και οι περισσότεροι θάνατοι.

29 Σεπτεμβρίου 2014

Πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη διάγνωση για λοίμωξη από τον Έμπολα σε αμερικανικό έδαφος. Ο ασθενής Τόμας Ντάνκαν είχε ταξιδέψει από τη Λιβερία στις ΗΠΑ. Έχασε τη ζωή του περίπου μία εβδομάδα αργότερα.

7 Οκτωβρίου 2014

Η Ισπανίδα νοσηλεύτρια Τερέζα Ρομέρο Ράμος είναι η πρώτη ασθενής που μολύνεται από τον Έμπολα σε χώρα της Ευρώπης. Η Ράμος είχε έλθει σε επαφή με Ισπανό ιερέα που είχε μολυνθεί από τον Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε.

14 Οκτωβρίου 2014

Ο ΠΟΥ ανακοινώνει πως ο δείκτης θνησιμότητας για τον Έμπολα έχει φτάσει το 70%, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 4.447.



Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Εντείνονται τα μέτρα στην Ευρώπη - Νέο ύποπτο κρούσμα

Έμπολα: Το χρονικό του τρόμου – οι σημαντικότερες εξελίξεις μέχρι σήμερα

Γιατί ορισμένοι παρουσιάζουν ανοσία στον Έμπολα