ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Έρευνα για ολιγωρία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Το ενδεχόμενο ολιγωρίας στην αντιμετώπιση του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, στην αρχή της επιδημίας, θα ερευνήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Έμπολα: Έρευνα για ολιγωρία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Βασικός στόχος του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού παραμένει πάντως η μάχη κατά του ιού που συνεχίζει να θερίζει ζωές σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνα.

Ο ΠΟΥ δέχεται έντονες επικρίσεις για την καθυστέρηση στην αναγνώριση της επικινδυνότητας της κατάστασης στη Δυτική Αφρική, καθώς και για το γεγονός ότι κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οκτώ μήνες μετά την έναρξη της επιδημίας.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από τον Απρίλιο, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

«Νιώθουμε οργή που η παγκόσμια απάντηση σε αυτή την επιδημία ήταν τόσο βραδεία και ανεπαρκής. Επί μήνες παρακαλούσαμε για περισσότερη βοήθεια βλέποντας την κατάσταση να επιδεινώνεται» ανέφερε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της οργάνωσης στο γαλλικό πρακτορείο.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η καθυστέρηση της αντίδρασης του ΠΟΥ οφείλεται στη μεγάλη γραφειοκρατία που διέπει τον οργανισμό αλλά και την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των αρμοδίων ομάδων.