ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Bioficial Heart: Ένα βήμα πριν την 3D εκτύπωση τεχνητής καρδιάς για μόσχευμα (vid)

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό και πρόκειται για το τελευταίο επίτευγμα της σύγχρονης επιστήμης στον τομέα της ιατρικής.

Bioficial Heart: Ένα βήμα πριν την 3D εκτύπωση τεχνητής καρδιάς για μόσχευμα (vid)

Με στόχο να κατασκευάσουν από το μηδέν μια τεχνητή ανθρώπινη καρδιά, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Καινοτομίας του πανεπιστημίου του Louisville στις ΗΠΑ, κατάφεραν -χρησιμοποιώντας κύτταρα από μία πραγματική αλλά προβληματική καρδιά ασθενούς- να «εκτυπώσουν» με ειδικό μηχάνημα πλήρως λειτουργικά τμήματα καρδιάς.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, όχι μόνο επειδή πρέπει να δημιουργηθεί μια καρδιά από τεχνητό ιστό, αλλά και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και να γίνει αποδεκτή ως μόσχευμα από τον οργανισμό του ασθενούς που τη χρειάζεται.

o-PRINT-HEART-facebook

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συναρμολόγηση όλων των επιμέρους τεχνητών μερών της καρδιάς, τα οποία θα έχουν δημιουργηθεί με τρισδιάστατη βιοεκτύπωση, μπορεί να απαιτήσει 3 έως 5 χρόνια ερευνών ακόμα, ωστόσο η αρχή έγινε και είναι πολύ ενθαρρυντική.

Ο 3-D βιοεκτυπωτής λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και ένας εκτυπωτής inkjet, τον οποίο μπορεί να έχετε στο γραφείο σας. Συγκεκριμένα μια βελόνα/σύριγγα αποθέτει κατά την «βιοεκτύπωση» βιοϋλικό βάσει ενός προκαθορισμένου μοντέλου. Τα κύτταρα πρώτα καθαρίζονται σε μία ειδική μηχανή και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί ο βιοεκτυπωτής για να ξεκινήσει την εκτύπωση.

{youtube}kpxdy22Zs5g{/youtube}

Η τεχνολογία της βιοεκτύπωσης δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Επιστήμονες έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να δημιουργήσουν νάρθηκες, βαλβίδες ακόμη και ένα ανθρώπινο αυτί.

Μέχρι στιγμής, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Louisville έχει εκτυπώσει ανθρώπινες καρδιακές βαλβίδες και μικρές φλέβες με κύτταρα και δηλώνει έτοιμη να κατασκευάσει και κάποια άλλα μέρη με παρόμοιες μεθόδους, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του προγράμματος, δρ Stuart Williams.

Έχουν επίσης κατασκευάσει και δοκιμάσει με επιτυχία σε εργαστηριακές συνθήκες μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία σε ποντίκια και άλλα μικρά ζώα.

Το τελικό προϊόν αναμένεται να ονομαστεί «bioficial» καρδιά, από τις λέξεις bionic (βιονική) και artificial (τεχνητή).

Ένα όργανο κατασκευασμένο από τα κύτταρα ενός ασθενούς θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της απόρριψης του μοσχεύματος από άλλο δότη, καθώς και να εξαλείψει την ανάγκη βαριάς φαρμακευτικής αγωγής που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η τεχνητή καρδιά από 3-D βιοεκτύπωση μπορεί να δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η τεχνολογία θα σώσει χιλιάδες μικρά παιδιά με προβληματικές καρδιές, αφού ο θώρακάς τους είναι πολύ μικρός για να δεχτεί τις υπάρχουσες τεχνητές καρδιές.