ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δρ. Victor Chang: Η Google τιμά τον σπουδαίο καρδιοχειρουργό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το σημερινό doodle της Google τιμά τον Κινεζο-Αυστραλό χειρουργό δρ. Victor Chang, πρωτοπόρο της καρδιοχειρουργικής και της χειρουργικής μεταμόσχευσης.

Δρ. Victor Chang: Η Google τιμά τον σπουδαίο καρδιοχειρουργό

Ο δρ. Βίκτορ Τσανγκ γεννήθηκε στη Σαγκάη σαν σήμερα το 1936. Σε νεαρή ηλικία, η μητέρα του εμφάνισε καρκίνο του μαστού, γεγονός που προκάλεσε τη σύνδεση και το ενδιαφέρον του δρ. Τσανγκ για τον ιατρικό τομέα.

Σπούδασε ιατρική και χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, προτού ξεκινήσει εκπαίδευση στο St. Vincent’s Hospital και εργαστεί σε πολλά νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο. Επέστρεψε στην Αυστραλία το 1972 και έγινε καρδιοθωρακοχειρουργός στο St. Vincent’s Hospital του Σίδνεϊ.

doodle-victorchang

Το σημερινό doodle της Google για τον δρ. Victor Chang

Μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές του στην ιατρική ήταν η ανάπτυξη της τεχνητής καρδιακής βαλβίδας του Αγίου Βικεντίου. Ήταν σημαντικά φθηνότερο από τα προηγούμενα μοντέλα, καθιστώντας το παγκοσμίως προσβάσιμο για χρήση σε επείγουσες επεμβάσεις.

Ο δρ. Victor Chang πραγματοποίησε επίσης μια επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στη νεαρότερη Αυστραλή ασθενή, τη Φιόνα Κουτ, το 1984, όταν εκείνη ήταν μόλις 14 ετών. Έλαβε μια δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς δύο χρόνια αργότερα και σήμερα, η Φιόνα είναι ο μεγαλύτερος επιζών λήπτης μεταμόσχευσης καρδιάς στην Αυστραλία.

doodle-victorchang

Ο δρ. Victor Chang μαζί με την Fiona Coote.

Ως απόδειξη του πόσο σημαντικές ήταν τα ιατρικά του επιτεύγματα, ο δρ. Τσανγκ ψηφίστηκε Αυστραλός του Αιώνα στα People's Choice Awards το 1999 και έλαβε την υψηλότερη διάκριση της Αυστραλίας το 1986: τον Σύντροφο του Τάγματος της Αυστραλίας.

doodle-victorchang

Ο δρ. Victor Chang λαμβάνει τη διάκριση του Συντρόφου του Τάγματος της Αυστραλίας από την τότε βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ.

Ο δρ. Victor Chang υποστήριζε ανέκαθεν με πάθος την ανταλλαγή γνώσεων και δεξιοτήτων για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης. Δημιούργησε το Ίδρυμα Victor Chang το 1984. Το Ίδρυμα προσφέρει επιχορηγήσεις για την εκπαίδευση χειρουργών της Νοτιοανατολικής Ασίας προκειμένου να τους φέρει στο νοσοκομείο St. Vincent στο Σίδνεϊ για να εκπαιδευτούν στην προηγμένη καρδιοχειρουργική, ιδιαίτερα στην μεταμόσχευση καρδιάς. Χορηγούνται επίσης προγράμματα που διερευνούν την καινοτομία στην καρδιοχειρουργική.

Το 1994, το Ινστιτούτο Ερευνών ιδρύθηκε στην Αυστραλία και πήρε το όνομά του για να τιμήσει την κληρονομιά του και παραμένει αφοσιωμένο στην εύρεση θεραπειών, πρόληψης και διαγνωστικών εργαλείων για καρδιαγγειακές παθήσεις. Μέσω αυτών των οργανισμών, οι ιατρικές εξελίξεις συνεχίζουν να προχωρούν και να σώζουν ζωές.