ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κορεσμένα λιπαρά: Τι είναι, πού βρίσκονται και σε τι ποσότητες είναι υγιεινά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με τη διατροφή και την υγεία της καρδιάς.

Κορεσμένα λιπαρά: Τι είναι, πού βρίσκονται και σε τι ποσότητες είναι υγιεινά
Bigstock

Εδώ και δεκαετίες χαρακτηρίζονται ως διατροφικός όλεθρος, κατηγορούμενα για αύξηση της χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου. Αλλά πρόσφατες έρευνες έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τα κορεσμένα λιπαρά. Φαίνεται ότι δεν έχουν όλα τα κορεσμένα λιπαρά τα ίδια αποτελέσματα και ότι η ισορροπία, και όχι η πλήρης αποφυγή, είναι το κλειδί.

Τι είναι τα κορεσμένα λιπαρά;

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ένας τύπος διατροφικού λίπους που αποτελείται κυρίως από αλυσίδες άνθρακα πλήρως «κορεσμένες» με άτομα υδρογόνου, κάτι που σημαίνει ότι δεν περιέχουν διπλούς δεσμούς μεταξύ των μορίων άνθρακα. Αυτή η δομή τα καθιστά στερεά σε θερμοκρασία δωματίου (π.χ. βούτυρο), σε αντίθεση με τα ακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι συνήθως υγρά (π.χ. ελαιόλαδο).

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται τόσο σε ζωικές όσο και σε φυτικές τροφές. Συνήθεις πηγές περιλαμβάνουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους λιπαρών, το βούτυρο, το τυρί, το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο.

Πώς επηρεάζουν τα κορεσμένα λιπαρά το σώμα

Τα κορεσμένα λιπαρά παίζουν διάφορους σημαντικούς ρόλους στην ανθρώπινη φυσιολογία: βοηθούν στην κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών, στην παραγωγή ορμονών και στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη έχει συνδεθεί σταθερά με υψηλότερα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης, η οποία μπορεί να συμβάλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Βασικές επιπτώσεις

  • Αυξάνουν την LDL χοληστερόλη: Αυξάνεται ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης όταν καταναλώνετε κορεσμένα λιπαρά σε υπερβολική ποσότητα.
  • Μπορεί να αυξήσουν την HDL («καλή») χοληστερόλη: Ορισμένα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν και την ωφέλιμη HDL, περιπλέκοντας έτσι τη συνολική επίδραση.
  • Επηρεάζουν τη φλεγμονή και την ευαισθησία στην ινσουλίνη: Έρευνες υποδηλώνουν ότι ο τύπος και η πηγή των κορεσμένων λιπαρών μπορούν να επηρεάσουν τη φλεγμονή με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο.

Αν και το σώμα χρειάζεται μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, η αντικατάσταση της περίσσειας κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λίπη (όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς ή ψάρι) προσφέρει σαφή καρδιαγγειακά οφέλη.

Πηγές κορεσμένων λιπαρών

ΤροφήΤύπος λιπαρώνΤυπική περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (ανά 100g)
ΒούτυροΖωικής προέλευσης~51g
Τυρί (τσένταρ)Ζωικής προέλευσης~21g
Κόκκινο κρέαςΖωικής προέλευσης~8–12g
Επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα, μπέικον)Ζωικής προέλευσης~10–15g
Λάδι καρύδαςΦυτικής προέλευσης~82g
ΦοινικέλαιοΦυτικής προέλευσης~50g
Πλήρες γάλαΖωικής προέλευσης~1,9g
Μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)Φυτικής προέλευσης~19g

Δεν έχει σημασία μόνο η ποσότητα, αλλά και το διατροφικό πλέγμα: ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και βιοδραστικών ενώσεων, που συνοδεύουν το λίπος. Για παράδειγμα, τα κορεσμένα λιπαρά από το τυρί ή το γιαούρτι μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά στον οργανισμό σε σύγκριση με την ίδια ποσότητα από τα επεξεργασμένα κρέατα.

Butter

Κορεσμένα λιπαρά; Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Οι υγειονομικές Αρχές συμφωνούν ότι τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής πρόσληψης θερμίδων:

  • Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA): Όχι περισσότερο από 5–6% των ημερήσιων θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά.
  • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ): Λιγότερο από 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Για κάποιον που τρώει το τυπικό των 2.000 θερμίδων την ημέρα, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 11–22 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Ωστόσο, αντί να μετράμε τα γραμμάρια, οι ειδικοί συνιστούν να επικεντρωθούμε στην αντικατάσταση με πιο υγιεινά λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, για να επιτύχουμε ένα καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ για την υγεία της καρδιάς.

Σε τι διαφέρουν τα κορεσμένα από τα ακόρεστα λιπαρά;

ΧαρακτηριστικόΚορεσμένα λιπαράΑκόρεστα λιπαρά
Χημική δομήΧωρίς διπλούς δεσμούς άνθρακαΈνας ή περισσότεροι διπλοί δεσμοί άνθρακα
Φυσική μορφήΣτερεά σε θερμοκρασία δωματίουΥγρά σε θερμοκρασία δωματίου
Κύριες διαιτητικές πηγέςΚρέας, γαλακτοκομικά, λάδι καρύδαςΕλαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, ψάρι
Επιπτώσεις στην υγείαΑυξάνουν την LDL χοληστερόληΜειώνουν την LDL, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

Τα ακόρεστα λιπαρά, ιδιαίτερα τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία, καθιστώντας τα την προτιμώμενη επιλογή για μακροπρόθεσμη ευεξία.

Nutritional Information

Κίνδυνοι υγείας από την υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών

  • Υψηλή χοληστερόλη και αθηροσκλήρωση
  • Στεφανιαία νόσος
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη (όταν συνδυάζονται με υπερβολικές θερμίδες)

Ωστόσο, το πλαίσιο έχει σημασία: το συνολικό διατροφικό πρότυπο (όχι ένα μόνο θρεπτικό συστατικό) είναι αυτό που καθορίζει την μακροπρόθεσμη υγεία. Οι πλούσιες σε ολόκληρες τροφές, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά δίαιτες (όπως η μεσογειακή διατροφή) παρουσιάζουν σταθερά χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ακόμη και όταν περιέχουν μέτριες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.

Ο ρόλος της ποιότητας των τροφών και το πλαίσιο διατροφής

Πρόσφατες μελέτες τονίζουν ότι η πηγή των κορεσμένων λιπαρών έχει σημασία:

  • Οι πηγές ολικής άλεσης (όπως τα γαλακτοκομικά και η μαύρη σοκολάτα) μπορεί να μην έχουν τις ίδιες βλαβερές επιπτώσεις με τα επεξεργασμένα κρέατα ή τα τηγανητά τρόφιμα.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, μπορεί να έχουν ουδέτερες ή ακόμη και ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς.
  • Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας, που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, συχνά περιέχουν και πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα οποία ενισχύουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Επομένως, οι ειδικοί στη διατροφή συνιστούν την αξιολόγηση ολόκληρης της διατροφής αντί για την απομόνωση μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών, με στόχο την ισορροπία, το μέτρο και την ποικιλία.

Πρακτικές συμβουλές για μια ισορροπημένη προσέγγιση

  • Μαγειρέψτε με υγιεινά έλαια όπως το ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο.
  • Περιορίστε τα επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα, τα οποία συνδυάζουν ανθυγιεινά λίπη με νάτριο και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
  • Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και πουλερικών, μειώνοντας το ορατό λίπος.
  • Συμπεριλάβετε περισσότερα φυτικά γεύματα, δίνοντας έμφαση στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή που έχουν υποστεί ζύμωση αντί για τυρί και κρέμα πλήρους λιπαρών.
Fried Eggs With Bacon In A Frying Pan

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι όλα τα κορεσμένα λιπαρά κακά για την υγεία;

Όχι. Μικρές ποσότητες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ορμονών και την λειτουργία των κυττάρων. Το κλειδί είναι η μετριοπάθεια και η εστίαση σε πηγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα.

Είναι το λάδι καρύδας υγιές παρά τα υψηλά κορεσμένα λιπαρά του;

Το λάδι καρύδας αυξάνει τόσο την LDL όσο και την HDL χοληστερόλη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιστασιακά, αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστά τα ακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, στο καθημερινό μαγείρεμα.

Πρέπει να αποφεύγω εντελώς τα βούτυρα και τα τυριά;

Όχι. Μέτριες μερίδες φυσικών γαλακτοκομικών προϊόντων μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή, ειδικά αν περιορίσετε άλλες πηγές κορεσμένων λιπαρών.

Τι συμβαίνει αν αντικαταστήσω τα κορεσμένα λιπαρά με επεξεργασμένους υδατάνθρακες;

Αυτή η υποκατάσταση δεν προσφέρει κανένα όφελος για την καρδιά και μπορεί να επιδεινώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα (από ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο) παρέχει το πραγματικό πλεονέκτημα.

Συμπέρασμα

Τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι εγγενώς επιβλαβή. Γίνονται πρόβλημα όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα ή από πηγές υψηλής επεξεργασίας. Η πιο υγιεινή προσέγγιση δεν είναι η πλήρης εξάλειψη, αλλά η ισορροπία και η αντικατάσταση: περιορίστε την πρόσληψη στα συνιστώμενα επίπεδα, επιλέξτε ολόκληρες έναντι των επεξεργασμένων τροφών και δώστε προτεραιότητα στα ακόρεστα λιπαρά για μακροπρόθεσμη προστασία της καρδιάς.

Πηγές:
clevelandclinic.org
heart.org
harvard.edu
who.int
mayoclinic.org