ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει αν η καρδιά σας “χάνει κτύπους”

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η παράλειψη ενός καρδιακού παλμού δείχνει συνήθως ότι η καρδιά σας απλά επιστρέφει στην κανονική ηλεκτρική της σηματοδότηση.

Τι συμβαίνει αν η καρδιά σας “χάνει κτύπους”
Bigstock

Οι παλμοί της καρδιάς ή η αίσθηση ότι η καρδιά σας να “χάνει έναν κτύπο”, μπορεί να είναι μια ανησυχητική εμπειρία για πολλούς. Ακολουθούν πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε γιατί συμβαίνει αυτό και πότε πρέπει να ανησυχείτε:

Γιατί μπορεί η καρδιά να χάσει τον ρυθμό της

Οι καρδιακοί παλμοί μπορεί να εμφανιστούν όταν τα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν τον καρδιακό σας ρυθμό αποκλίνουν από το φυσιολογικό τους μοτίβο. Κανονικά, η καρδιά σας συστέλλεται με συντονισμένο τρόπο, με ηλεκτρικά σήματα να ξεκινούν από τους πάνω θαλάμους (κόλποι) και να ταξιδεύουν στους κάτω θαλάμους (κοιλίες). Αυτή η διαδικασία συμβαίνει απρόσκοπτα, με αποτέλεσμα τον καρδιακό σας παλμό.

Ωστόσο, μερικές φορές ένα ακανόνιστο ηλεκτρικό σήμα μπορεί να διαταράξει αυτό το μοτίβο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα σήμα ξεκινά ανάποδα (από τους κάτω θαλάμους) ή από μια άλλη, μη φυσιολογική θέση μέσα στην καρδιά. Όταν συμβεί αυτό, η καρδιά μπορεί να βιώσει μια σύντομη παύση πριν από τον επόμενο “φυσιολογικό” καρδιακό παλμό. Αυτή η παύση επιτρέπει σε επιπλέον αίμα να γεμίσει την καρδιά, με αποτέλεσμα μια ισχυρότερη σύσπαση όταν ακολουθήσει ο επόμενος “κανονικός” παλμός. Αυτή η αίσθηση συχνά γίνεται αντιληπτή ως παράλειψη ενός καρδιακού παλμού ή αίσθημα παλμών.

Αιτίες καρδιακών παλμών

Οι καρδιακοί παλμοί είναι συχνά καλοήθεις και μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ
  • Αφυδάτωση
  • Άσκηση
  • Ασθένεια
  • Κακός ύπνος
  • Στρες και άγχος

Λιγότερο συχνά, το αίσθημα παλμών μπορεί να συσχετιστεί με πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός), καρδιακή νόσο ή μυοκαρδιοπάθεια (εξασθένηση του καρδιακού μυός).

kardia-kardiografhma-palmoi

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Το να σας συμβαίνει περιστασιακά αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας, ειδικά εάν δεν συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε συχνά αίσθημα παλμών ή το αίσθημα αυτό συνοδεύεται από συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, δυσφορία στο στήθος, κόπωση ή πρήξιμο στα πόδια, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν υπήρξαν αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, στα φάρμακα που παίρνετε ή εάν έχετε αναπτύξει πρόσφατα νέες ιατρικές καταστάσεις.

Εάν η αίσθηση παλμών ή συναφή συμπτώματα διαταράσσουν την καθημερινότητά σας, είναι και πάλι σώφρον να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή έναν καρδιολόγο για αξιολόγηση.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ανησυχία για το αίσθημα παλμών μπορεί να επιδεινώσει την εμπειρία σας! Γι' αυτό δοκιμάστε τεχνικές ηρεμίας, όπως βαθιές αναπνοές, για να μειώσετε το άγχος που σχετίζεται με αυτά τα επεισόδια.

Πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή αξιολόγηση και καθοδήγηση εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τους παλμούς της καρδιάς σας.

Πηγή: health.clevelandclinic.org