ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το κρασί εξουδετερώνει τα οφέλη της γυμναστικής

Η ρεσβερατρόλη, μια σύνθετη ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, έχει σημαντικά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς μελέτες έχουν αποδείξει ότι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει από το έμφραγμα.

Το κρασί εξουδετερώνει τα οφέλη της γυμναστικής

Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίνς του Καναδά διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να «εμποδίσει» το σώμα να επωφεληθεί από τη σωματική άσκηση.

Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 16 εθελοντές που γυμνάζονταν συνήθως για λιγότερο από τρεις ώρες την εβδομάδα να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης διαλειμματικής γυμναστικής (high-intensity interval training - HIIT), κάνοντας τρεις προπονήσεις την εβδομάδα για διάστημα 28 ημερών. Αυτό το είδος γυμναστικής περιλαμβάνει μικρές, γρήγορες «εκρήξεις» άσκησης ακολουθούμενες από σύντομες περιόδους χαλάρωσης και έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των καρδιακών παλμών με στόχο την ταχύτερη καύση λίπους.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν παράλληλα ημερήσιο συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης –οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό χάπι (placebo).

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Fox News, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι συμμετέχοντες έλαβαν το συμπλήρωμα δεν παρουσίασαν βελτίωση στη φυσική τους κατάσταση. Αντιθέτως, η ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρουσίασε βελτίωση σε ορισμένους δείκτες φυσικής κατάστασης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.