ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δικαίωση γιατρών για το επίδομα βιβλιοθήκης

Δικαίωση του ιατρικού σώματος συνιστά η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με την μη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης. Ειδικότερα, με Πολυγραφημένη Υπουργική Εγκύκλιο (ΠΟΛ), η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Αικατερίνη Σαββαΐδου ενημερώνει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την απόφαση του ΣτΕ και για τον τρόπο εφαρμογής της.

Δικαίωση γιατρών για το επίδομα βιβλιοθήκης

Η γ.γ. επισημαίνει ότι με την 29/2014 ομόφωνη απόφαση, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι το επίδομα βιβλιοθήκης έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα για την κάλυψη δαπανών, όπως η δημιουργία και διαρκής ενημέρωση βιβλιοθήκης και η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Το δε ύψος της δεν υπερβαίνει το κατά κοινή πείρα εύλογο μέτρο και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα ούτε συγκεκαλυμμένο φορολογικό προνόμιο υπέρ των μελών του διδακτικό προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, σε εκδίκαση υποθέσεων, αναφορικά με την υπαγωγή του επιδόματος βιβλιοθήκης σε φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.):

α) με την υπ' αριθμ. 29/2014 ομόφωνη Απόφαση της Ολομέλειας έκρινε ότι «η εν λόγω παροχή έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα για την κάλυψη των εν λόγω δαπανών (δημιουργία και διαρκή ενημέρωση βιβλιοθήκης, καθώς και για τη συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια), το δε ύψος της δεν υπερβαίνει το κατά κοινή πείρα εύλογο μέτρο, και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα κατά την έννοια του άρθρου 7 8 παρ. 1 του Συντάγματος και του άρθρου 4 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ούτε συγκεκαλυμμένο φορολογικό προνόμιο υπέρ των μελών του διδακτικό προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» και

β) με την υπ' αριθμ. 2306/2014 Απόφαση της Ολομέλειας κάνει δεκτή την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου η όποια έκρινε ότι «η διάταξη του άρθρου 12 παρ. 13 του ν. 3052/2002, που προβλέπει την φορολόγηση της εν λόγω αποζημίωσης (επίδομα βιβλιοθήκης), δηλαδή παροχής μη έχουσας τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική και, συνακόλουθα, ότι η φορολογική αρχή εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε το νόμο».

Να σημειωθεί, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, είχε αποστείλει εξώδικο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την αποζημίωση βιβλιοθήκης, ένα χαράτσι, με το οποίο επιβαρύνονται ιδιαίτερα κάθε χρόνο οι γιατροί.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας με την 2306/2014 ομόφωνη απόφαση της έκρινε ότι δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα, εντούτοις το υπουργείο αποφεύγει να προβεί σε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της ΟΕΝΓΕ.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΕΝΓΕ: Εξώδικο στο υπ. Οικονομικών για την αποζημίωση της βιβλιοθήκης