ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνές συνέδριο για την Εκπαίδευση στο Κατάρ

Από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου, και για 6η συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια στον κόσμο, το «W.I.S.E.» (World Innovation Summit for Education), με θέμα: «Φαντασία - Δημιουργία - Μάθηση: Η δημιουργικότητα στην καρδιά της εκπαίδευσης».

Διεθνές συνέδριο για την Εκπαίδευση στο Κατάρ

Σκοπός του συνεδρίου, το οποίο αποτέλεσε σημείο συνάντησης άνω των 1500 νεωτεριστών, διανοουμένων, δασκάλων, καθηγητών, κυβερνητικών εκπροσώπων, εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρηματιών από 100 χώρες του κόσμου, ήταν η ανάδειξη του ρόλου της δημιουργικότητας στη μάθηση και οι τρόποι ανάπτυξής της, καθώς στον 21ο αιώνα, η δημιουργικότητα θεωρείται η πιο σημαντική δεξιότητα.

Πώς διδάσκεται η δημιουργικότητα σε κάθε ηλικία; Πώς μετριέται και με τι μπορεί να συγκριθεί; Πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και ουσιαστική η μάθηση; Ποιο είναι το μέλλον της μάθησης;

Αυτά ήταν τα βασικά ερωτήματα που ετέθησαν κατά τη διάρκεια του W.I.S.E. 2014, και οι σύνεδροι εστιάζοντας στο πώς θα κάνουν την εκπαίδευση πιο δημιουργική, προσέγγισαν ξεχωριστά κάθε τομέα μάθησης και σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, από την προσχολική έως την μετά-πανεπιστημιακή, έδωσαν καίριες απαντήσεις, και διατύπωσαν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις.

Το σημαντικό μήνυμα που έστειλε το Συνέδριο προς κάθε κατεύθυνση ήταν η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και η ανανέωση των εκπαιδευτικών συστημάτων, έτσι ώστε η μάθηση να συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και στην ευημερία των κοινωνιών.

Από την Ελλάδα επίσημη προσκεκλημένη των διοργανωτών ήταν η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που έχει στενή συνεργασία με την Sheikha Moza bint Nasser, η οποία, εκτός των άλλων, κατέχει και τη θέση της Ειδικής Απεσταλμένης της UNESCO σε θέματα Βασικής και Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Η κυρία Βαρδινογιάννη είχε επίσης συνάντηση με τον Dr. Mohammad Fathy Saoud, Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του Επιστημονικού και Ιατρικού Κέντρου SIDRA, το οποίο θα εγκαινιαστεί μέσα στο 2015 στο Κατάρ και σύντομα θα αδελφοποιηθεί με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».