ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (9-12 μηνών)

Το μωρό σας είναι στον προθάλαμο της νηπιακής ηλικίας – εργάζεται σκληρά για να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να περπατήσει, να μιλήσει και να ελέγξει τον κόσμο του με μεγαλύτερη άνεση. Προσφέροντάς του άφθονα τον έπαινο και την ενθάρρυνση θα του δώσετε την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσει καινούρια πράγματα.

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (9-12 μηνών)

Το κοινωνικό σας μωρό

Μέχρι την ηλικία του ενός έτους, το μωρό σας θα αρχίσει να δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για τον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο, παρόλο που θα παίζει ακόμη μόνο του, όταν θα είναι παρέα με άλλα παιδιά. Ίσως να τα κοιτάζει από απόσταση και να μιμείται το παιχνίδι τους.

Το μωρό στο τέλος του πρώτου του χρόνου θα αποζητά να γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο και θα θέλει να εξερευνήσει τα πάντα. Ωστόσο, θέλει να ξέρει ότι βρίσκεστε κοντά του για να νιώσει ασφάλεια να φύγει από δίπλα σας. Παρόλη την νέα του αυτονομία, θα συνεχίσει να απολαμβάνει τις καθιερωμένες του ρουτίνες που το βοηθούν να νιώθει ασφάλεια και σταθερότητα.

Ο συναισθηματικός του κόσμος εξελίσσεται, επίσης. Αναγνωρίζει καλύτερα τα δικά του συναισθήματα καθώς και αυτά των άλλων και στους 12 μήνες, θα αρχίσει να είναι πιο εκφραστικό, προσφέροντας φιλιά ή σπρώχνοντάς σας μακριά όταν νιώθει το αντίθετο.

Η κατανόηση του εαυτού του αναπτύσσεται και αρχίζει να κατανοεί τους δεσμούς με τους άλλους, παρόλο που δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τη δική του συμπεριφορά.

Μπαίνοντας σε κίνηση

Γύρω στους εννιά με δέκα μήνες, το μωρό σας θα έχει προφανώς αναπτύξει την ικανότητα να στέκεται όρθιο ενώ στηρίζεται και ίσως αρχίσει να περπατά πλάγια ή να περιφέρεται στο δωμάτιο ακουμπώντας στα έπιπλα. Αυτό είναι ένας προάγγελος των πρώτων του αυτόνομων βημάτων – ένα στάδιο ανάπτυξης που τόσο περιμένατε. Ενώ κάποια καταφέρνουν να περπατήσουν μέχρι 12 μηνών, τα περισσότερα τείνουν να το επιτυγχάνουν μεταξύ 11 και 15 μηνών. Να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι η μετάβαση από τα πρώτα του δειλά βήματα μέχρι το σταθερό βάδισμα μπορεί να είναι σταδιακή και μερικές φορές διαρκεί αρκετές εβδομάδες.

Ακόμα και όταν το μωρό σας βρίσκετε καθισμένο για πολύ χρόνο σε καθίσματα αυτοκινήτου, καρεκλάκια ή στο καρότσι δώστε του την ευκαιρία για δράση. Μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια θα ενισχυθούν τόσο οι κινητικές όσο και οι γνωστικές δεξιότητες.

Έλεγχος χεριών

Είναι σε αυτή την ηλικία που το μωρό σας φτάνει το σημαντικό ορόσημο του να είναι ικανό να ελέγχει τις λεπτές κινήσεις «τανάλιας» με τα δάχτυλά του και μέχρι τους 12 με 15 μήνες θα έχει τελειοποιήσει την ικανότητά του να κρατά αντικείμενα με δάχτυλα και τον αντίχειρα. Αυτή η ικανότητα ανοίγει πληθώρα νέων μαθησιακών ευκαιριών καθώς τώρα μπορεί να πιάσει και να κρατήσει ένα κουτάλι, μια βούρτσα ή ένα χοντρό μαρκαδόρο.

Στους επόμενους μήνες το μωρό σας θα κατευθύνει με μεγάλη ακρίβεια τα χέρια του για να πιάσει και να σηκώσει μικρά και μεγάλα αντικείμενα.

Χειρονομίες

Το μωρό σας πράγματι καταπιάνεται με καινούργιες χειρονομίες και νεύματα. Το να δείχνει και να τεντώνεται είναι δημοφιλείς χειρονομίες αυτό το χρονικό διάστημα και το μωρό σας θα τις χρησιμοποιεί πιο συχνά προκειμένου να το βοηθήσουν να σας μεταδώσει το μήνυμα και τις ανάγκες του.

Μεγέθη και σχήματα

Να βλέπει, να αισθάνεται και πειραματίζεται με τα σχήματα και τα μεγέθη είναι βασικό καθώς το νήπιό σας μαθαίνει πως τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά ή να «ταιριάζουν» μαζί. Παζλ και παιχνίδια με ενσφηνώματα το βοηθούν να κατανοήσει αυτές τις έννοιες.

Δεξιότητες επικοινωνίας

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του μωρού σας σε αυτά τα πρώτα χρόνια ζωής είναι η κατάκτηση της ομιλίας. Όσο πιο πολύ επικοινωνείτε μαζί του μέσω του αγγίγματος, του βλέμματος, των χειρονομιών, του τραγουδιού και της ομιλίας τόσο καλύτερη είναι η γλωσσική του ανάπτυξη. Μέχρι 10 μηνών, θα τοποθετεί μαζί δύο ήχους, όπως «α-γκού» και μέχρι 12 μηνών, θα σας ευχαριστήσει φωνάζοντας σας «μαμά» ή «μπαμπά» και συνήθως θα χρησιμοποιεί δύο με έξι λέξεις που θα μπορείτε να αναγνωρίσετε.

Οι δεξιότητες ακρόασής του βελτιώνονται επίσης. Μαθαίνει να περιμένει για την αντίδρασή σας, γεγονός που το βοηθάει να συλλάβει την έννοια της διαδοχής της σειράς. Η κατανόησή του βελτιώνεται σταθερά και έως 12 μηνών θα ανταποκρίνεται σε απλές οδηγίες ή απαιτήσεις όπως «χτύπα παλαμάκια». Επιπλέον, η αναπτυγμένη του πλέον αυτοπεποίθηση στη χρήση χειρονομιών και κινήσεων όπως το να γνέφει «γεια» σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει πραγματικά να γίνεται κατανοητό.

Δυναμικό του εγκεφάλου που αρχίζει να μαθαίνει

Το μωρό σας συλλαμβάνει έννοιες όπως «μέσα» και «έξω», που με τη σειρά τους το βοηθούν να κατανοήσει τις σχετικές θέσεις των αντικειμένων και των προσώπων καθώς επίσης το βοηθούν να ενισχύσει την κατανόηση της μονιμότητας του αντικειμένου. Αναπτύσσει επίσης την αίσθηση των διαφορετικών ιδιοτήτων των αντικειμένων από τις υφές μέχρι τα μεγέθη και με τη βοήθειά σας ίσως αρχίσει να κάνει συγκρίσεις. Το φανταστικό παιχνίδι αρχίζει να αναδύεται τώρα και θα συνεχίσει να εξελίσσεται, ανοίγοντας έναν καινούριο κόσμο για το παιχνίδι του μωρού σας.

Δραστηριότητες διέγερσης

Το υπερβολικά ενεργό μωρό σας θα λατρέψει τα καταπληκτικά καινούργια περιβάλλοντα. Μια μέρα έξω, όπως μια βόλτα στη θάλασσα, θα είναι μια ώθηση για τις αισθήσεις του και θα ανταποκριθεί στο νέο του αίσθημα για περιπέτεια και εξερεύνηση.

Διασκέδαση με βιβλία

Καθώς τα δάχτυλα και τα χέρια του μωρού σας γίνονται πιο επιδέξια στο χειρισμό παιχνιδιών και βιβλίων, θα αναδυθεί η πρόκληση να ανοιγοκλείνει βιβλία και θα ανταμειφθεί από την «έκπληξη» που θα ανακαλύψει ακούγοντας το πλατάγιασμα των σελίδων.

Στέκεται υποστηριζόμενο

Γύρω στους 10 μήνες το μωρό σας θα αρχίσει να σηκώνεται κρατώντας τα έπιπλα και να στέκεται. Βοηθήστε την εξάσκηση κρατώντας το από τα χέρια για να το σταθεροποιήσετε. Σύντομα θα αρχίσει να περιφέρεται γύρω από τα έπιπλα.

Εάν είστε νέα μητέρα και θέλετε να μάθετε περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για την ανάπτυξη του μωρού σας επισκεφθείτε το site της Novalac