ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δέσμευση νέου Δ.Σ. ΣΕΙΒ: Έμφαση στην βιωσιμότητα του κλάδου & των συστημάτων περίθαλψης

Να εντείνει τις προσπάθειες για την βιωσιμότητα του κλάδου της ιατροτεχνολογίας και την ανάδειξή του ως παράγοντα βελτίωσης της υγείας, της ποιότητας ζωής και της δημιουργίας βιώσιμων συστημάτων περίθαλψης, δεσμεύθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων.

Δέσμευση νέου Δ.Σ. ΣΕΙΒ: Έμφαση στην βιωσιμότητα του κλάδου & των συστημάτων περίθαλψης

Σε ειδική συνεδρίαση που ακολούθησε, το νέο Δ.Σ., η θητεία του οποίου θα διαρκέσει για τα επόμενα τρία χρόνια, συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση Προεδρείου:

Πρόεδρος: Παύλος Αρναούτης
Αντιπρόεδρος: Χριστιάνα Στανέλλου
Γενικός Γραμματέας: Γεράσιμος Λειβαδάς
Ταμίας: Κώστας Μαριάκης

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Π. Αρναούτης, ευχαρίστησε όλα τα Μέλη του ΣΕΙΒ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στις προσπάθειες που κατέβαλε το προηγούμενο Δ.Σ., και έδωσαν με την ψήφο τους τη δυνατότητα να συνεχίσει το έργο του, επισημαίνοντας ότι:

«Είναι μεγάλη ευθύνη και πρόκληση το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μας, μας τίμησαν εκ νέου με την ψήφο τους δείχνοντας τη διάθεση και την εμπιστοσύνη ώστε μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε δίκαια την ανάδειξη του κλάδου της ιατροτεχνολογίας, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην βελτίωση της υγείας των ασθενών αλλά και στον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας μέσα από την αξιοποίηση ορθών και καινοτόμων πρακτικών και αξιολογημένων προϊόντων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναούτης «ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη των επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν τον ΣΕΙΒ αποτέλεσε το πρόσφατο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας, όπου με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και του Υπουργού Υγείας, συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα ενδιαφέροντος του ΣΕΙΒ.

Θέματα όπως η αλλαγή του Παρατηρητηρίου Τιμών από 'Διατιμητήριο' σ' ένα ουσιαστικό εργαλείο παρακολούθησης τιμών και κατάρτισης προϋπολογισμών, η ομαλοποίηση στη διενέργεια γόνιμων διαγωνισμών από τα Δημόσια Νοσοκομεία και εξομάλυνση του τρόπου προμηθειών που δεν θα επιτρέπει ελλείψεις υλικών, η ανάγκη έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης για την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ, αλλά και η απαραίτητη τήρηση της Δεοντολογίας που πρέπει να ακολουθείται από τις επιχειρήσεις στην συνολική λειτουργία τους και τις καθημερινές πρακτικές τους, και βέβαια η αξιοποίηση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, μια μέθοδος αξιολόγησης της προσφερόμενης αξίας της ιατρικής παρέμβασης, με την οποία εκτιμούνται και τα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα εξασφαλίζοντας την απόδοση κάθε δαπάνης».

Παράλληλα, στο Συνέδριο αναδείχθηκε η ανάγκη ορθής χρήσης της ιατροτεχνολογίας και της καινοτομίας προς όφελος των ασθενών και του συστήματος Υγείας, ενώ συζητήθηκαν και οι επερχόμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, για τους οποίους ο καθ' ύλην αρμόδιος κ. John Brennan, Director Regulations and Industrial Policy, Eucomed, ανέφερε ότι «είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των Κρατών - Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να μην χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία για ένα καλό αποτέλεσμα, αλλιώς θα πρέπει να περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια» και τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή επιτροπή είναι αρκετά ευχαριστημένη με την υλοποίηση των κανονισμών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δείξει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε έλεγχους που τους έχουν γίνει. Οι βάσεις δεδομένων είναι πραγματικά σημαντικός παράγοντας καθώς δίνεται δυνατότητα για ενοποιημένη χρήση πληροφοριών.»

Συνεχίζοντας, ο κ. Brennan τόνισε ότι, «οι νέοι κανονισμοί θα πρέπει να διασφαλίζουν την ασφάλεια των ασθενών αλλά και την ταχεία πρόσβαση αυτών και των γιατρών σε νέες καινοτόμες λύσεις. Εφόσον, η ασφάλεια και η πρόσβαση των ασθενών αποτελέσουν κοινούς στόχους, τότε οι ασθενείς και οι επαγγελματίες Υγείας στην Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν των καινοτόμων υπηρεσιών της ιατρικής τεχνολογίας και μάλιστα στο άμεσο μέλλον» και επισήμανε ότι «θα πρέπει να αποφευχθούν άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα παρακωλύουν τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς, τους γιατρούς, τις ρυθμιστικές Αρχές και τη βιομηχανία, και ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν σχεδόν το 95% του κλάδου.»

Στο ίδιο πλαίσιο η κυρία Στανέλλου, εξέφρασε την άποψη ότι «οι διαδικασίες ελέγχου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, πριν και καθ' όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας τους στην αγορά, πρέπει να εγγυώνται την ασφάλεια των ασθενών και ταυτόχρονα να διευκολύνουν την ανάπτυξη της καινοτομίας και την αξιοποίησή της από τα συστήματα υγείας. Χρειάζεται να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες, π.χ. των in vitro διαγνωστικών, που δεν έρχονται σε επαφή με τον ασθενή αλλά χρησιμοποιούνται για την εξέταση δειγμάτων αίματος ή ούρων, και ελέγχονται πάντα τόσο κατά την παραγωγή όσο και κατά την χρήση τους, και να επιλεγούν κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου που θα αποφεύγουν την περιττή καθυστέρηση και αύξηση του κόστους εισαγωγής νέων προϊόντων στην αγορά.»

Ποιός είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (πρώην ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών που παράγουν και διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 148 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 4.000 εργαζομένους.

Διαβάστε ακόμη:

Βορίδης στο 1ο συνέδριο Ιατροτεχνολογίας: Η εξοικονόμηση στην υγεία επιστρέφει στον πολίτη & όχι στο ΓΛΚ